Szent Elmo tüzébe futott a repülő

Germanwings
Vágólapra másolva!
A Germanwings gépén egy percre leálltak a műszerek. A pilóták visszafordulatak Kölnbe.
Vágólapra másolva!

A Germanwings Airbus A319-100-as típusú gépe Kölnből a marokkói Nador városába indult. Épp emelkedési szakaszban voltak, amikor a pilóták Szent Elmo tüzét tapasztaltak az ablakon kinézve. Ahogy emelkedtek, a fény egyre erősebbé vált.

Mi a Szent Elmo tüze?

Szent Elmo tüze egy meteorológiai jelenség. Itt tulajdonképpen egy koronakisülésről van szó, amely zivataros időben léphet fel. Az igen erős elektromos mező (akár több száz kV/m) hatására a kérdéses tárgynál a levegő ionizálódik, olyannyira, hogy mindez gyenge fényviszonyok között szabad szemmel megfigyelhetővé válik. Leginkább magas, hosszú, hegyes végű tárgyak - árbocok, villámhárítók csúcsánál, repülőgépek szárnyvégein - figyelhető meg, meglehetősen ritkán. Nevét Antióchiai Szent Erazmuszról (olaszul Elmo) kapta, akihez a tengerészek viharos időben fohászkodtak. (Forrás: Wikipedia)

Tovább emelkedve 7600 méteren egy rövid villanást tapasztaltak a pilóták. Ezzel egy időben a magasságmérő kivételével minden műszer leállt, és a robotpilóta is kikapcsolt. Körülbelül 45-60 másodpercig tartott, amíg a műszerek ismét működni kezdtek.

Nem történt sérülés

A pilóták úgy döntöttek, hogy visszafordulnak. Körülbelül 25 perccel a villanás után biztonságosan leszálltak Köln repülőterén.

Képünk illusztráció Forrás: AFP

Az eset még áprilisban történt, de a német légügyi hatóság (BFU) csak most hozta nyilvánosságra azt – írja az Aviation Herald. Eszerint a repülőgép nem szenvedett kárt, és személyi sérülések sem voltak. Az ügy mégis komoly incidens minősítést kapott, a BFU vizsgálata jelenleg is tart.