Leesik az álla a világ legkülönlegesebb fáitól

híres fák, a sötét fasor, bükk
Vágólapra másolva!
A fák nélkülözhetetlen részei a természetnek, mi most egy tucatot mutatunk a legszebbekből.
Vágólapra másolva!

A fák fontos részei a természeti környezetnek, mert megakadályozzák a talaj erózióját. Nagy szerepet játszanak az oxigén termelésével, a szén-dioxid csökkentésével és a talajhőmérséklet mérséklésével is. Ráadásul fontos nyersanyagnak, építőanyagnak számítanak.

Az alábbi összeállításban mégsem ezekre a tulajdonságra koncentrálunk, hanem az esztétikai szépségükre. A különleges formájú vagy virágzattal rendelkező fák ugyanis idegenforgalmi szempontból sem elhanyagolható értékkel bírnak, hiszen egyes helyeket csak értük keresnek fel a turisták. Belőlük mutatunk egy tucatot.

Rododendron, Kanada

Forrás: reddit

A magyarul havas rózsa vagy havasszépe néven is ismert növény az Alpokban és a Kárpátokban is megtalálható. Valójában nem fa, ez a 125 évnél is idősebb példány a kanadai Ladysmith nevű településen azonban akkora, hogy bekerült a listára.

Visztéria, Japán

Forrás: Flickr/Takashi Hososhima

Ez sem kimondottan fa, ám Japán legnagyobb visztériája, amely az Asikaga virágparkban található, ugyancsak megérdemli a kivételt. A növény 185 négyzetméteres területet foglal el, és 1870 körül ültethették.

Macrocarpa, Új-Zéland

Forrás: Flickr.com/Seabird NZ

Slope Point Új-Zéland Déli-szigetének a legdélibb pontja. A térséget folyamatosan erős és hideg szél éri, amely az Antarktiszról érkezik. A szél annyira erős és kitartó, hogy megcsavarja a fákat, így azok megdőlve nőnek a szél irányába.

Japán juhar, Egyesült Államok

Forrás: Flickr/Sasquatch I

A girbe-gurba ágairól és színes leveleiről ismert, lassú növekedésű díszfa Ázsiában őshonos, ez a példány azonban az amerikai Portland japán kertjében található.

Angyal tölgy, Egyesült Államok

Forrás: Flickr/Lauren Nelson

A dél-karolinai John's Islanden található fa 20 méter magas, korát legalább 400 évre teszik.

Tűzvirágfa, Madgaszkár

Forrás: Flickr/Iqbal Osman

A tűzvirágfa az egyik leggyakoribb díszfa, Madagaszkárról származik, de nem csak ott terjedt el. Különösen látványos, amikor virágba borul, virága narancs- vagy skarlátvörös.

Sárkányvérfa, Jemen

Forrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

Nevét a felsértett törzséből kifolyó, megszáradva vörös színű gyantáról (sárkányvér) kapta.

Mamutfenyő, Egyesült Államok

Forrás: AFP/Mladen Antonov

A Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények ennek a fajnak a képviselői. A legöregebb, ismert példány 3200 éves; törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna.

Szivárvány eukaliptusz, Egyesült Államok

Forrás: Flickr/Alden Cornell

A fa törzse azért színes mert az év folyamán különböző időpontokban, foltokban dobja le magáról a kérgét, amely alatt feltűnik a világoszöld belső kéreg. Ezután a törzs elsötétül, érlelődik, amely során kék, lila, narancssárga, majd barna tónust kap. Eredeti élőhelye Indonézia, Pápua Új-Guinea és a Fülöp-szigetek, ez a példány Hawaiion él az Édenkert arborétumban.

Zsakaranda, Dél-Afrika

Forrás: Flickr/Frank Reyes

A dél-afrikai Pretoriát gyakran hívják a zsakaranda városának is, mivel utcáin és parkjaiban rengeteget ültettek el ebből a kékvirágú fából.

Majomkenyérfa, Madagaszkár

Forrás: hemis.fr/Cegalerba Nicolas

Az afrikai füves szavannán a fatermetű növényeket a magányosan élő majomkenyérfa képviseli. A helybeliek baobabnak is nevezik. Duzzadt törzsében, ágaiban tárolja az esős évszakban hullott csapadékot.

Bükkfa, Észak-Írország

Forrás: Origo

A Sötét Fasort a 18. században ültette a Stuart család Armoy mellett a Bregagh úton. A sötét lombkorona alatt átmenni valóban misztikus élmény.