Aki itt kéri meg a párja kezét, tutira nem kap kosarat

levendula
Itt még a cinikusok lelke is megmozdul
Vágólapra másolva!
A levendulamezőnek már a látványa is nyugtató, tisztító és fájdalomcsillapító hatású. Ha teát készítünk belőle, illóolaját párologtatjuk, vagy kenőcsként alkalmazzuk, enyhíti a fejfájást, javítja a kedélyt, megszünteti az alvászavarokat, tisztítja a légutakat, enyhíti a reumás panaszokat. Mindezért cserébe nem kér sokat, csupán jó sok napfényt.
Vágólapra másolva!

A levendula ezenkívül a szerelem növénye is. A római nők levendulát tettek az ágyuk mellé, hogy fokozzák a vágyat. A középkorban a lányok levendulafőzetből akarták megtudni, ki lesz a párjuk. A fiatal házasok az ágy alá raktak egy csokrot belőle, hogy sikeres legyen az első éjszakájuk. A levendula egyszerre stimulál és ellazít. Úgyhogy nincs jobb egy levendulaolajas masszázsnál, ha az egymásra hangolódást akarjuk elősegíteni.

Levendula életérzés Forrás: Flickr/tsxy sequim

Persze, hogy Provence ugrik be először

Ha levendulamezőkre gondolunk, elsőként leginkább Provence ugrik be, ahol a levendulatermesztésnek sok-sok évszázados hagyománya van.

Sault a levendula fővárosa,

ahol augusztus közepén tartják a levendulafesztivált rengeteg rendezvénnyel: koncertekkel, vásárokkal, versenyekkel. Sault és Aurel között van egy öt kilométeres levendulaút, amelyen a gyakorlatlanabb túrázók is kényelmesen végigsétálhatnak.

Nem csoda, hogy a fél világ Provence-ba vágyakozik Forrás: Flickr/François Philipp

Húsz kilométerre Avignontól, a Luberon Regional Park szívében találjuk a Levendulamúzeumot, ahol megismerkedhetünk a növénytermesztés és feldolgozás történetével, folyamatával és a lila virágból készülő számtalan termékkel.

Abbaye Notre Dame de Sénanque, ahol évszázadok óta levendulát termesztenek Forrás: Flickr/Andrew Lawson

Az angol kertekből sem hiányozhat

Bár a levendula eredendően mediterrán növény, Angliában is nagy kultúrája van. Az angol ültetvények többnyire a szigetország délebbi felén találhatók. A Somerset levendulafarmon öt hektáron

több mint ötvenezer levendulabokor ontja illatát

a június-júliusi virágzás idején.

Itt még a cinikusok lelke is megmozdul Forrás: Flickr/Martin Pettitt

A Norfolk levendulafarmon megnézhetjük a lepárlóüzemet, a több mint száz fajtából álló nemzeti levendulagyűjteményt, és persze vásárolhatunk mindent, ami levendulás lehet: csokoládét, szappant, parfümöt, mézet, de még sört is.

Ilyen a brit levendulahangulat Forrás: Flickr/Elliott Brown

Egy amerikai kisvárosból levendula-nagyhatalom

Amerikának is van levendula-fővárosa, még ha meglepően pici is, mindössze 6600 lakosa van. Úgy hívják, Sequim, Washington államban található, a Csendes-óceán partján, Kanada szomszédságában. A levendulát nem olyan rég, pár évtizeddel ezelőtt találták ki maguknak a helyiek, mivel más terményekkel nem tudtak betörni a piacra. Az ötlet bevált, 1996 óta minden év júliusának közepén fesztivált rendeznek a megélhetésüket biztosító növénynek. Több mint negyven farm várja ilyenkor a látogatókat workshopokkal, levendulás ínyencségekkel és más programokkal.

Ebben az amerikai kisvárosban ma már a levendulából élnek Forrás: Flickr/cilesfineline

A japánok aztán tudják, mi a szép

A levendulát Japánban is kedvelik, a leghíresebb levendulamezők Hokkaidó szigetén, Furanó környékén találhatók. A látvány elképesztő, a virágmezők egész más hangulatot árasztanak, mint Európában, mert a lila levendulák mellett széles sávokban más virágok is teremnek.

Akár egy impresszionista festmény Forrás: Flickr/titanium22

A magyar levendula vetekszik a provence-ival

De ami a fő, ma már a levendulamezők látványáért nem kell messzire utaznunk.

Szerencsére a levendula Magyarországon is jól érzi magát.

Egyre többen ültetik kertbe vagy akár balkonra, teraszra. Sőt a rendszerváltás után újraélesztettek néhány régi levendulást, amelyek a háború előtt sikeresen működtek, és egyesek szerint még a provence-i levendulák minőségét is lepipálták.

A levendula minden formában elbűvölő Forrás: Flickr/Mislimi Interior

Rapaics Raymund A magyarság virágai című 1932-es könyvében ezt olvashatjuk: "A múlt században szerte Európában lavandulás asszonyok hordták a városokba a lavandulát és hangos dicsérettel kínálták a városi népnek. Ez a szokás francia eredetű, s valószínűleg Montpellier-ből terjedt el. Bécsen át eljutott Magyarországba is. […] A budai hegyekben itt-ott még most is akad az ember olyan helyekre, ahol néhány tő lavandula beszél elmúlt idők boldogságáról. Talán kertben volt, talán szellőben, de a szőlőt elvitte a filokszéra, a kertet valami rossz vállalkozás, nem maradt az egészből más, mint a lavandula."

Tihanyban otthon érzi magát

Alig egy évtizeddel korábban, 1924-ben Bittera Gyula, bölcsész végzettségű amatőr gyógynövényszakértő telepítette az első levendulaültetvényt a tihanyi Csúcs-hegy oldalába. A vetőmagot a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintól rendelte meg, ez a cég ma is a világelsők között van. Tihanyban a növények remekül érezték magukat, olyannyira, hogy Bittera illóolajgyárában (előbb Kaposváron, majd Budapesten, a Hungária körúton) készült

tihanyi levendulaolajnak nagy keletje lett Németországban és Amerikában.

A tihanyi levendula évtizedekig vadon termett Forrás: Flickr/Peter

Bittera Gyula üzemét a háború után államosították, a tihanyi levendulás egy részét kiirtották, másik részét sorsára hagyták. Az 1990-es évekig kellett várnunk, hogy a napsütötte balatoni félszigeten újra gondozott levendulamezők liluljanak. Ma már minden évben tartanak levendulafesztivált, ahol részt vehetünk a szüreten, kóstolhatjuk a különféle levendulás finomságokat, és persze gyönyörködhetünk a levendulától illatozó balatoni tájban.

Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont Forrás: Levendula Ház