Elvesztette a kerekét felszállás közben

2016.03.11. 11:44

Egy orosz utasszállító visszatért a tyumenyi repülőtérre, miután jelentették a pilótáknak, hogy felszállás közben kiesett a gép egyik kereke.

A Yamal Airlines B734 gépe már 115 mérföldre (185 kilométer) volt a közép-oroszországi Tyumenytől, amikor a személyzetet tájékoztatták, hogy kiesett a gép egyik kereke. Ötven perccel később a repülő biztonságosan landolt a kiindulóponton, Tyumenyben, ám az incidens miatt az utasoknak végül öt és fél órás késéssel kellett számolniuk.

A Yamal Airlines egyik gépe – a kép illusztrációForrás: Flickr/Anna Zvereva

A jobb külső kerekét vesztette el

Az Aviation Herald tudósítása szerint 148 utas és hét tagú legénység volt a fedélzeten a Yamal Airlines Novij Urengojba tartó szerdai járatán. A jobb külső kerék felszállás közben vagy röviddel a felszállás után eshetett ki, de csak azután fedezték fel a hiányát, miután Boeing 737-400 már a levegőben volt.

A gondot egy csapágy meghibásodása okozhatta, az eset körülményeit az Ural Közlekedési Nyomozó Bizottság már vizsgálja. Az utasok öt és fél órás késéssel végül egy Airbus A320-200 cseregéppel jutottak el úti céljukhoz.

Tyumeny Szibéria első orosz alapítású városa.Forrás: Flickr/amanderson

Nem ez az első alkalom, hogy egy repülőgép kereke leesett menet közben. Tavaly a Delta Airlines repülőgép vesztette el a kerekét és a fékrendszer egy részét felszállás közben a Ben Gurion repülőtéren Izraelben.

2011-ben pedig a Flybe légitársaság egyik gépén maguk az utasok is szemtanúi voltak, amint a gépük kereke lezuhant. A pilóták mindkét esetben sikeresen földre tudták tenni az utasszállítókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK