Alagutat építettek a világ legkisebb pingvinjeinek

kék pingvin Új-Zéland
A kék pingvinek maximum 40 centisre nőnek
Vágólapra másolva!
A világ legkisebb pingvinjeinek eddig nehéz dolga volt az új-zélandi kikötővárosban. Egy forgalmas autóúton kellett átkelniük, ha a fészkeiktől el akartak jutni a tengerhez. Oamaru vezetői nemrég úgy döntöttek, megkönnyítik az állatok dolgát, alagutat építenek számukra a vízhez. Nézzék meg a videót, amelyen két törpe pingvin máris birtokba veszi a biztonságos átjárót!
Vágólapra másolva!

A kék vagy más néven törpe pingvinek nem nőnek 35-40 centiméternél nagyobbra. Már csak ezért is rizikós vállalkozás számukra a közlekedés, hiszen a sofőrök sokszor csak az utolsó pillanatban veszik észre az úton áttotyogó apróságokat.

A kék pingvinek maximum 40 centisre nőnek Forrás: Wikipédia/Fir0002

„Az állatok nagy veszélynek voltak kitéve, ezért olyan körülményeket akartunk teremteni, amelyben mind a pingvinek, mind a járművek és az emberek biztonságosan és szabadon mozoghatnak” – nyilatkozta a CNN-nek Jason Gaskill, az Oamoru Blue Penguin Colony vezetője.

Fény az alagút végén

Az építkezés három hónapig tartott, idén szeptemberben készült el az alagút. Az akció sikerrel járt, amit mi sem bizonyít jobban, mint ez a videó, amelyet az Oamoru Blue Penguin Colony tett közzé a Facebook-oldalán.

Gaskill szerint éjszakánként körülbelül húsz pingvin veszi igénybe az átjárót. „A pingvinek hamar hozzászoknak az új útvonalhoz. Amint felfedezték, hogy létezik egy biztonságos út, azonnal használni kezdték.” Az alagút végén pedig fény várja őket, úgyhogy még véletlenül sem tudják elvéteni az irányt.