Ezek voltak tavaly a legnépszerűbb úti célok

A világ legjobb szállodá
Budapest, 2013. február 1. Egy szállóvendég a recepción a Hotel Palazzo Zichy halljában, a főváros VIII. kerületében, a Lőrinc pap téren 2013. január 31-én. A szállodát a TripAdvisor internetes utazási oldal szavazásán a harmadik legjobb hazai szállodának választották. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A kiemelkedő nyári szezon és a megszokottnál erősebb szeptember egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy 2015-höz képest újabb rekordévvel zárjon a belföldi turizmus. A legnépszerűbb települések rangsorában tavaly is Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló vitte a prímet, s már minden ötödik belföldi kikapcsolódást valamilyen mobil eszközről intézték a magyarok.
Vágólapra másolva!

Újabb rekordot döntött a belföldi turizmus, a Szallas.hu adatai alapján tavaly a forgalom 10 százalék felett bővült 2015-höz képest. „A 2016-os évben egy kiemelkedő nyári szezon segítette a további növekedést, a szállásadók éves árbevételének több mint fele a nyári hónapokra esett. Adatainkból az is kiderült, hogy

több volt az utazásra költhető jövedelem, ami az igényesebb szálláshelyek irányába tolta a foglalásokat,

a szálláshelytípusok között a hotelek bővültek legnagyobb mértékben" – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója. 2016-ban egyébként kiemelkedően jól teljesített a szeptember, illetve tavaly a karácsonyi időszakban is jelentős – a szilveszteri forgalomhoz mérhető – felfutás volt tapasztalható.

A 10 legnépszerűbb belföldi utazási célpont 2016-ban
(zárójelben a 2015-ös helyezések)

1. Budapest (1.)
2. Siófok (2.)
3. Hajdúszoboszló (3).
4. Eger (4.)
5. Gyula (7.)
6. Szeged (6.)
7. Balatonfüred (5.)
8. Pécs (8.)
9. Hévíz (10.)
10. Debrecen (-)

2016-ban még inkább jellemző volt a belföldi vendégekre, hogy 1-2 napra iktattak be pihenőt, az átlagos vendégéjszakák számában itt figyelhető meg jelentősebb növekedés. A legnépszerűbb települések dobogós helyein nem volt változás, sorrendben Budapest, Siófok, Hajdúszoboszló vitte a prímet, míg megyék tekintetében Pest, Somogy és Heves bizonyult a legjobb vendégfogónak.

Minden ötödik vendég mobil eszközről foglal

A szállásfoglalások módja és időzítése kapcsán ugyanakkor markáns változások figyelhetők meg: 2016-ban közel kétharmaduk már online csatornákon valósult meg, ráadásul egyre többen intézték nyaralásukat mobil eszközről, minden ötödik vendég okostelefonról, illetve tabletről választotta ki szálláshelyét.

így az utolsó pillanatos és a 90 napos előfoglalások erősödtek a legjobban. A vendégek ezzel egyre nagyobb kihívás elé állították a szálláshelyeket, hiszen a jól tervezhető 30-40 napos foglalások részaránya csökkent" – tette hozzá Szigetvári József.

Egy vendég a budapesti Hotel Palazzo Zichy halljában Forrás: MTI/Beliczay László

Az átlagárakat vizsgálva a belföldi foglalások közel háromnegyede az 50 ezer forint alatti értéksávba esett, míg 20 százalékuk az 50-100 ezer forintos kategóriába. A Szallas.hu adatai szerint 2015-höz képest közel 25 százalékkal többször került elő a SZÉP-kártya fizetéskor, az átlagos foglalási érték ez esetben 51 732 forint volt. Tavaly egyébként

a legnagyobb értékű belföldi kikapcsolódás 1,8 millió forintot kóstált,

míg a legolcsóbb mindössze 1100 forintjába került egy honfitársunknak. A szállásadók a legnagyobb kihasználtságot augusztus 8-án tapasztalhatták, míg árbevétel szempontjából az államalapítási ünnepet követő éjszaka hozta a legtöbbet a vendéglátóknak.

Kihívások és trendek 2017-ben

A Szallas.hu 2016-ban összességében 16 milliárd forint értékben közvetített szállást, s fennállása óta tavaly nyáron regisztrálta az egymilliomodik foglalást. „2017-ben a belföldi szálláshelyek és települések a várható áremelkedés okán egyre nagyobb versenyben lesznek a környező országok turisztikai célpontjaival, így

– mondta Szigetvári József. A szakember hozzátette, egyre fontosabb, hogy egy-egy szállásadó milyen programokat biztosít az odalátogató turistáknak. Szerencsés esetben a települést képviselők is igyekeznek szerepet vállalni a vendégforgalom növelésében, így egyre több gyümölcsöző együttműködés várható.