Büdös zokni szaga terjengett a Lufthansa-járat fedélzetén

2017.10.27. 05:00

Rejtélyes eredetű bűz okozott rosszullétet a Lufthansa légitársaság két járatán is, mindkét esetben ugyanazon a repülőgépen. Az első eset az október 18-án Denverből Frankfurt/Main-ba tartó járaton történt, amely egy órás késéssel indult. Amikor bekapcsolták a hajtóműveket, büdös zokni szaga kezdett el terjedni az utastérben – írja az Aviation Herald repülési szaklap.

A repülő ennek ellenére elindult, és az emelkedéskor eltűnt a bűz. Az ereszkedéskor, 15-30 perccel az érkezés előtt azonban ismét előjött a szag, és többen rosszul lettek az utasok és a személyzet tagjai közül: fejfájásra, szédülésre, szemirritációra panaszkodtak. A személyzet minden tagját megvizsgálta egy doktor, egy légiutas-kísérőt kórházba küldtek. A Boeing 747-400 típusú gép 26 órán át a földön maradt, majd ismét Denverbe repült.

Képünk illusztrációForrás: Wikimedia/Aero Icarus

Október 20-án ugyanezen a repülőn kísértetiesen hasonló eset fordult elő a Denverből Frankfurtba tartó járaton. Az utasok beszámolója szerint technikai probléma miatt várni kellett a beszállásra, és látták, ahogy a gép minden ajtaját kinyitják szellőztetni. Amikor beszálltak, és beindították a hajtóművet ismét büdös zokniszag áradt az utastérbe, de öt perc múlva elmúlt. A repülés rendben lezajlott, ám 15-30 perccel az érkezés előtt megint jelentkezett a bűz, amitől az utasok és a személyzet tagjai rosszul lettek.

A kapitány értesítette a karbantartókat, hogy az érkezés után vizsgálják át a gépet. A szóban forgó repülőgép három órát maradt Frankfurtban, majd tovább repült Teheránba. A német légügyi hatóság vizsgálja a két esetet, jóllehet a másodikról csak az Aviation Heraldtól értesültek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK