Más jogaink vannak, ha kisgyerekkel utazunk?

2018.01.18. 10:54

Kisgyerekkel hosszabb repülőútra vállalkozni elég nagy kihívás. Ha pedig ráadásul a repülőtársaság több órával későbbre halasztja az indulást, a helyzet akár elviselhetetlenné is válhat. A hannoveri bíróság mindenesetre most egy édesanyának adott igazat, aki nem volt hajlandó éjszaka utazni 21 hónapos gyermekével.

A szóban forgó esetben a háromtagú család lefoglalt egy mallorcai utazást, amely 3166 eurójukba (978 000 Ft) került – adta hírül a Travelbook. Nem is volt semmi probléma egészen a hazautazásig, amikor is kiderült, hogy nem az előre lefoglalt 13:40-es, hanem a 19:25-ös járattal kell visszarepülniük Németországba. Ők azonban éppen azért választották a délutáni járatot, hogy ne zavarják meg a gyerek alvásritmusát, ezért megkérték az utazásszervező irodát, hogy keressenek számukra más megoldást.  

Kisgyerekkel utazni komolyabb szervezést kívánForrás: AFP/Eric Audras

Visszakapták a jegyek árát

Mivel az iroda elutasította a kérésüket, végül a saját költségükön utaztak haza, és visszakövetelték a jegy árát a szervezőktől. Az utazási iroda azzal az indokkal utasította el a követelést, hogy a járat áthelyezésével teljesítették a szerződésben foglaltakat, nem károsították meg semmivel az ügyfeleiket.

A bíróság azonban máshogy ítélte meg az ügyet. Mivel a család tudatosan választotta a délutáni indulást a gyerek miatt, ezért számukra a járat áthelyezése más időpontra nem elfogadható megoldás. A pert indító nő tehát visszakapta a repülőjegyek árát (613 eurót, azaz 189 400 forintot), és az utazási irodának a taxiköltségeket is állnia kellett. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK