Papírsárkányokkal még szebb a zebegényi panoráma

2015.09.21. 14:12

Ha ez volt az utolsó nyári nap, akkor köszönjük: tökéletes időjárással, meleggel, folyamatos széllel záródott a hétvége – ennél jobbat senki nem kívánhatott volna az idei zebegényi Sárkányfesztiválhoz.

Szeptember derekán évek óta irány a hegy: Dunakanyar egyik legaranyosabb településén találkoznak a papírsárkányok kedvelői jönnek. Aki azt hinné, hogy nem lehetnek sokan, meglepődne a parkoló autóktól szinte leblokkolt falu látványán, pláne, hogy aki tud, vonattal jön. 

Háttérben a DunaForrás: Zirig Árpád

Hogy a meredek domboldalon ne kelljen felcaplatni, minden évben különjárat indul a rétre. Tavaly kiszuperált osztrák katonai teherautón utaztunk, de idén a Budapestről ismerős Hop on, hop off kabrió Ikarus és egy csőrös, veterán Csepel teherkocsi mozgatta a lustákat.

A sok pötty az egy-egy sárkányForrás: Zirig Árpád

Zebegényben eltűnik a különbség a városiak és falusiak között. Hasonlítanak egymásra, mind az eget nézik, ahol a sárkányuk vitorlázik, vagy éppen kocognak a kaszálón, hogy a lezuhanás után gyorsan megtalálják a sajátjukat, és bocsánatkérően fejtsék le a madzagot az ártatlan nézelődőkről.

Volt, aki komolyan gondoltaForrás: Zirig Árpád

Évről-évre több a vendég, most, szeptember 19-én szinte már reptetni is bajos volt a tömegben, Az égbolt azonban csodálatos volt a tekergő, különböző magasságban szálló sárkányoktól. Vasárnap, 20-án kicsit nagyobb volt szél, sokakat elriasztottak a meteorológusok is.

Vitorláshajó-sárkány szemeteszsákbólForrás: Zirig Árpád

A napot ez nem érdekelte, sütött, de kevesebb volt az ember. Több helye maradt így a rengeteg gyereknek és kutyának a békés rohangászásra a rétén, ahonnan az ország talán legszebb dunai panorámája látható.

Bolti sárkánnyal is lehetForrás: Zirig Árpád
Alacsonyan szálltak a sárkányokForrás: Zirig Árpád
Talán már túl sokan is voltunkForrás: Zirig Árpád
Férfimunka az eregetésForrás: Zirig Árpád
Érdemes volt nem csak felfelé nézniForrás: Zirig Árpád
Alacsony a víz, kinn a padok a vízbőlForrás: Zirig Árpád
Volt kalóz is, medúza isForrás: Zirig Árpád
Készülnek a sárkányokForrás: Zirig Árpád
Pöttyök az égenForrás: Zirig Árpád
Igazi családi programForrás: Zirig Árpád
A Börzsönyből nézve a PilisForrás: Zirig Árpád
Nem csak a gyerekek élveztékForrás: Zirig Árpád
A saját sárkányunkForrás: Zirig Árpád

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK