Drágábban strandolhatunk a Balatonon

Drágábban strandolhatunk a Balatonon
Vágólapra másolva!
Szabadstrandokat mindkét parton találunk, a korábban ingyenes balatonakarattyai Lídó strand azonban idén fizetőssé vált, néhány belépőt szedő fürdőhelyek ára pedig a tavalyi díjakhoz képest emelkedik.
Vágólapra másolva!

A hivatalos fürdőhelyek minősítése kiváló
A legutóbbi ÁNTSZ vizsgálatok során valamennyi hivatalos fürdőhely vízminősége kiváló minősítést kapott, kivéve Keszthelyen a Városi, a Helikon és a Déli strandot, Balatonfűzfőn a Tobruki strandot, valamint hat balatonmáriafürdői szabadstrandot, de ezek értékelése is elérte a "jó" minősítést.
A hivatalos fürdőhelyek közül 49 szabadstrand, ahol nem szednek belépődíjat, de többnyire ezeken is működnek fizetős szolgáltatások. A déli parton ezeken kívül is mintegy 5-10 olyan fürdésre használt nagyobb partszakasz található - a sok kisebb mellett -, ahol az önkormányzat csak azért nem kért fürdőhely-kijelölést, mert nem tudja az ehhez szükséges feltételeket maradéktalanul biztosítani (például vízi mentő szolgálatot), de azért többféle szolgáltatás és illemhely is működik ezeken a strandokon.

A belépő árak emelkedtek
A balatoni fürdőhelyeken a korábbi évekhez képest kisebb fejlesztéseket végeztek a tavalyi szezon óta, de a pázsitot, sétányokat, vizesblokkokat mindenhol megfelelően felkészítették a nyitásra. A fizetős strandok közel fele nem emelt árat. A másik felénél jellemzően az infláció- és az áfa emelkedés mértékével nőttek a díjak, és csak néhány fürdőhelyen drágultak a belépők ennél jobban. Balatonudvariban például 29 százalékkal, bár még így is csak 450 forintos felnőtt belépőt jelent, Badacsonyban 20 százalékos emelés után 600 forint lett a belépő ára. A felnőtt napijegyért ezer forint körüli árakat elkérő legdrágább strandokat üzemeltető Siófok és Keszthely mellé csatlakozott Balatonfüred Esterházy-strandja is.

Forrás: MTI/ H. Szabó Sándor

A vízszint továbbra is alacsony
A Balaton vízszintje az utóbbi időben kissé elmaradt az ilyenkor optimális szinttől, szakértők szerint a nyár végére pedig mintegy 60-70 centiméter körül alakul majd. Alig tíz évvel ezelőtt ennél jóval alacsonyabb vízszint mellett is alkalmas volt a tó a fürdésre, vízi sportokra, de ha tartóssá válik a helyzet, a következő években egyre inkább szükségessé válik az iszap kotrása a fürdőhelyeken. Ennek költsége strandonként 30-150 millió forintra tehető, amelyet önerőből nem tudnak állni az önkormányzatok. A turistaforgalom megőrzéséért a következő uniós fejlesztési ciklusban 3-5 milliárd forintos központi forrásra lenne szükség a probléma kezelésére - hivatkozott a standüzemeltetők előzetes becsléseire Győrffy Árpád, a Balatontipp.hu szerkesztője.