Az animátor nem bébiszitter

Animátor, animáció, tiszta dili, hotel, kemping, balaton,  hajdúszoboszlói gyógyfürdő
Vágólapra másolva!
A hivatásos szórakoztatás nem egyszerű diákmunka, hiperaktív és fogyatékkal élő gyerekeket is tudni kell kezelni. Sőt, animátornak lenni sokkal inkább életforma. Az ideális jelölt intelligens, kreatív, több nyelven beszél, erősen extrovertált, képes másokat szórakoztatni, de az sem baj, ha van humora a spicces vendégek leépítéséhez.
Vágólapra másolva!

Mert tény, hogy egy családi nyaraláson is szükség van arra, hogy a felnőttek eltöltsenek néhány órát a gyerekek nélkül, a kicsiknek pedig arra, hogy játékkal és sporttal vezessék le az energiájukat. Ezt az igényt kezdik felismerni a szálláshelyek és a programszervezők is, így az utóbbi években egyre több hotel és strand bővíti animációval a szolgáltatásai körét.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Forrás: MTI/Oláh Tibor

"Magyarországon kb. 13 éve van animáció, a szálláshelyek eleinte próbálták saját maguk megoldani, sokan egész szezonra felvettek egy óvónőt" - meséli Maráczi Ágnes, a Tiszta Dili! animátorokat közvetítő cég tulajdonosa. "Mintegy 5 éve azonban rájöttek, hogy jobban megéri egy szakképzett gárda leszerződtetése, így ma már egészen más típusú animációról beszélünk". A cég tavaly, az alapítása évében 6 helyszínen vállalt animációt, az idén viszont már összesen 17 helyen vannak animátoraik. Három-, négy- és ötcsillagos szállodákban, kempingekben és a Zánkai Ifjúsági Centrumban dolgoznak.

Kalózok és detektívek
Programtípusból nincs hiány, az animáció témája lehet a Madagaszkár, telhet a nap kalózkodással és kincskereséssel vagy rejtélyek felderítésével. Hivatalosan 3-4 éves kortól ajánlott az animációs programokon való részvétel, de az életkornál fontosabb, hogy a kicsik tudjanak biztosan járni és valamennyire beszélni, mondja Ágnes.

Forrás: Tiszta dili!
Forrás: Tiszta dili!

A "tipikus" animációs kor hattól tízéves korig terjed, a 10-14 éveseknek pedig már egészen más programokat kell kitalálni. Itt már megjelennek a nemi szerepek, dolgoznak a hormonok, a fiúkat sporttal lehet lekötni, a lányoknak pedig csajos programokat kell szervezni, hogy jól érezzék magukat. A vízi programok minden korosztálynál működnek: a vízi aerobik, a sorversenyek, sekély vízben a vízifoci, de talán az egyszerűen koreografált, könnyen megtanulható táncok a legnépszerűbbek.

Erre születni kell
"Aki animátor akar lenni, annak számolnia kell azzal, hogy ez nem csupán egy munka, ez egy életforma" - mondja Ágnes, aki a cégalapítás előtt sok éven át dolgozott animátorként. Az ideális jelöltek intelligens, több nyelven beszélő, erősen extrovertált, jó kedélyű, szórakoztatni tudó főiskolások, egyetemisták, akik tudnak csapatban is dolgozni.

A pedagógiai végzettség és tapasztalat nem feltétel, sokkal fontosabb a személyiség, a kreativitás és a problémamegoldó-készség. A Tiszta dili!-hez egyperces bemutatkozó videóval kell jelentkezni, a második körben pedig helyzetgyakorlatokkal nehezített casting következik. Aki megfelel, egy két hétvégés és egy 5 napos képzésen vesz részt, ahol többek között animációelméletet, gyermekpszichológiát, toborzási és műsorvezetési technikákat tanul, és több tánckoreográfiát is el kell sajátítania egy profitól. A gyakorlat már élesben, vendégek között történik.

A hiperaktív gyereket is tudni kell lekötni
Egy animátornak számos kihívásnak kell megfelelni, és csak egy részére lehet előzetesen felkészülni. Egy szálláshelyen a vendégkör folyamatosan változik, legkésőbb 7 nap után teljesen kicserélődik. Kell pár nap, mire a gyerekek megszokják az animátorokat, mire közösséggé formálódik a csapat, aztán hazamennek, és elölről kell kezdeni a toborzást.

Az animátorcsapatnak minden gyereket tudnia kell kezelni. A balatonfüredi Hotel Marinában például a Mosoly Olimpia keretében 12 hiperaktív gyereknek szerveztek programokat. A rengeteg mozgásprogramnak köszönhetően nem volt gond, sikerült "lefárasztani" a résztvevőket, és még arra is figyeltek, hogy a gyerekek lehetőleg ne fogyasszanak magas cukortartalmú ételeket. (A hiperaktív gyerekek tüneteit a cukorfogyasztás felerősítheti).

Forrás: Tiszta dili!
Forrás: Tiszta dili!

Hátrányos helyzetű és mozgássérült gyerekekkel is foglalkoznak. Az integrálás módszere segítségével olyan feladatokat és programokat szerveznek, amit az egészséges gyerekekkel együtt ők is végre tudnak hajtani.

Nem tartoznak felelősséggel
Animációra általában 10-től délig, délután 3-tól 6-ig és este kerül sor, ezek azok az időszakok, amikor a szülők nyugodtan beiktathatnak egy kis pihenést. Az animátor azonban nem bébiszitter, hangsúlyozza Ágnes. "Nem vállalnak felelősséget a gyerekekért, nem tudnak mindenre odafigyelni. Éppen ezért arra kérjük a szülőket, maradjanak látókörnyezetben, vagy a közelben, mert előfordulhat, hogy a kicsi megijed, vagy keresni kezdi az anyukáját. Ha a szülő valamilyen wellnesskezelésre megy az animáció ideje alatt, mindig elkérik a szobaszámot, hogy tudják értesíteni az ilyen esetekben. Arra vonatkozóan nincs szabály, hogy hány gyerekre vigyázhat egy animátor. "10 gyerek felügyelete is lehet hatalmas kihívás, de 30-40-nel is elbírnak a srácok" - mondja a cégvezető.

Forrás: Tiszta dili!
Forrás: Tiszta dili!

Részegek ellen a humor az egyetlen fegyver
A felnőttek szórakoztatása ugyanúgy hozzátartozik a szolgáltatáshoz. Ebben a kategóriában inkább a sportprogramok, az íjászat, a foci, a vetélkedők, az interaktív és passzív esti showműsorok népszerűek. És mivel nyaralásról van szó, a részvevők néha kicsit jobban elengedik magukat, az animátoroknak pedig ilyenkor a spicces, kötözködő vendégeket is kezelni kell. "Bizony előfordul, hogy spicces a vendég. Az egyetlen fegyverünk ilyenkor a humor" - meséli Ágnes. "Minden szállodában és kempingben van biztonsági őr, ilyenkor hozzá tudunk fordulni, bár szerencsére eddig nem volt erre szükség. Az esti táncos műsort előadó lányoknak mindig azt javaslom, hogy kérjenek meg egy biztonsági őrt, hogy tartózkodjon a közelben."