Egyre több városban vezetnének be helyi pénzt

Vágólapra másolva!
Több várost is érdekel a helyi pénz a soproni kékfrankot bevezető szövetkezet elnöke szerint. A jegybank szerint a forintnak nem jelentenek konkurenciát a helyi pénzek.
Vágólapra másolva!

Debrecen, Szombathely, Pécs és Veszprém is érdeklődik a helyi pénz bevezetése iránt. "Minden kezdeményezést segítünk, támogatunk" - mondta Perkovátz Tamás, a Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet igazgatóságának elnöke az MTI-nek. Perkovátz szervezete a soproni kékfrank és a rábaközi tallér kibocsátója. A szervezet elnöke szerint a világszerte számos országban működő helyi pénzek arra késztetik a lakosokat, hogy a helyben gyártott termékeket, szolgáltatásokat vásárolják, ráadásul nem elhanyagolható a közösségépítő funkciójuk sem.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója szerint nem jelentenek a forintnak semmilyen tekintetben "konkurenciát" az olyan helyi vagy regionális fizetőeszközök, mint a soproni kékfrank, a rábaközi tallér, vagy az esetleg később kibocsátott ilyen típusú helyi "pénzek".

Bartha Lajos, az MNB pénzforgalmi és értékpapír-elszámolási területének igazgatója az MTI-nek elmondta, ezek a jogilag utalványnak számító fizetőeszközök csak korlátozottan használhatóak fizetésre, mivel zárt körben használják őket, így a jelenlegi szabályozási környezetben nem is engedélykötelesek. Ezzel együtt a szakember kiemelte, a törvény világosan kimondja, a hatóságoknak kell mérlegelniük, hogy az ilyen pénzhelyettesítő mikor kezdi el feszegetni a "korlátozottság" definícióját, azaz mikortól válik esetleg engedélykötelessé.

A két illetékes főhatóság; a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és az MNB is vizsgálta a soproni kékfrank kibocsátásának körülményeit, és arra jutottak, hogy csupán területileg korlátozottan használhatóak fel, így nem kötötték engedélyhez a forgalomba hozatalát.