A Generali Alapkezelő szerint a forint alapú jelzáloghiteleké a jövő

Vágólapra másolva!
A forintalapú jelzáloghiteleket tartja igazán verenyképesnek az euróalapú kölcsönökkel szemben a Generali Alapkezelő elemzője.  
Vágólapra másolva!

A Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője szerint a lakáscélú jelzáloghitelezésben forintalapon a lakás-takarékpénztárak konstrukciói tekinthetők igazán versenyképesnek, hiszen a kasszák által kínált megoldások jól ötvözik az állam által is támogatott öngondoskodást és a kiszámítható, a teljes futamidő alatt fix, alacsony kamatozású, forintalapú hitelezést.

A szakember nem számít a hitelpiac jelentős élénkülésére az euróalapú jelzáloghitelezés tervezett újraindítása után. Álláspontja szerint ugyanis a lehetséges ügyfélkör már eleve jelentős mértékben eladósodott, ráadásul a gazdasági környezet sem megfelelő egyelőre ebből a szempontból. Vizkelety Péter szerint a forint további jelentős árfolyam-erősödésének valószínűsége viszonylag kicsi, illetve az eurózóna kamatszintje is várhatóan emelkedni fog.

A fő irányvonalnak mindenképpen a forintalapú hitelezésnek kell lennie, hiszen látható, hogy a már meglévő devizaalapú állomány menedzselése mekkora problémákat okoz - fogalmazott a szakember. A hitelfelvevőket továbbra is sújtja az erős svájci frank, a kamatemelési várakozások realizálódása is okozhat még tehernövekedést, a bankok számára pedig a mögöttes állományok refinanszírozása jelent komoly kihívást. "A piaci kamatozású, kereskedelmi banki forintalapú kölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM) jelenleg jellemzően 9,00 és 10,50 százalék között alakul, emellett elérhetők még támogatott konstrukciók kedvezőbb, jellemzően 7 és 8 százalék közötti hiteldíjjal, nyilvánvalóan egy szűkebb célközönség számára" - magyarázza Vizkelety Péter.

"A lakáskasszák által kínált hitelek hiteldíja a megtakarítási időszak leteltével - amelyre 8 százalék körüli THM mellett áthidaló kölcsön vehető igénybe -, az úgynevezett hitelszakaszba jutva 5 százalék körüli szintre csökken, amellyel már a szerződéskötéskor biztosan számolhatnak az ügyfelek" - teszi hozzá a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

A Magyarországon működő lakás-takarékpénztárakban felhalmozódott 400-500 milliárd forint tőke jelentős mértékben segítheti a gazdaságélénkítést az év elejétől hatályba lépett jogszabályi változások eredményeként - közölte a szakember.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bő egy hónappal ezelőtt állt elő azzal a tervvel, hogy a kormány újra lehetővé tenné az euróalapú lakáshitelek közvetítését, pontosabban újra engedélyezné jelzálogjog bejegyzését euróalapú hiteleknél, amelyek így újra piacképessé válnának. Az erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.