Közel másfél százalékot esett a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 365,10 pontos csökkenéssel, 24 965,63 ponton zárt hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest ez 1,44 százalékos gyengülés. A vezető részvények mindegyike veszített értékéből.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma közepes volt, 25,442 milliárd forint értékben születtek üzletek. A vezető részvények, sőt az összes papír - a TVK kivételével - estek a pénteki záráshoz viszonyítva.

Blahó Levente, a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. üzletkötője szerint a BÉT hétfői kereskedését leginkább az USA piacának stagnálása, és a MNB Monetáris Tanácsa hétfői döntése - a jegybanki alapkamat változatlanul hagyása - befolyásolta.

Az üzletkötő véleménye szerint a BÉT papírjainak csaknem szinte egységes esésének egyik oka, hogy a befektetők kivonják a pénzt a részvényekből, és inkább kötvényekbe fektetik. Kiemelte, hogy az USÁ-ban elkezdődött karácsonyi vásárlási szezon még nem fertőzte meg az európai - így a magyar - piacokat. Így a magyarhoz hasonlóan a német, a brit, és a francia piacon is jelentősen estek a részvényárak.

Blahó Levente úgy vélte, hogy a magyar részvényárak csaknem elérték mélypontjukat, amikor már ismét érdemes vásárolni, és erre a külföldi befektetők is a következő napokban várhatóan vásárlásokkal fognak reagálni. Az üzletkötő szerint ha az USA piacán tart a pozitív hangulat, akkor kedden-szerdán megállhat a BUX index esése, és ismét pozitívba fordulhat a hangulat.

Az OTP-részvények ára 1,22 százalékkal 8100 forintra gyengült, 13 milliárd forint értékben kötöttek rájuk üzleteket.

A Mol a nap végére 1,85 százalékkal gyengült, 24 875 forinton zárt, a papír forgalma 5,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom-papírok 2,2 milliárd forintos forgalommal 874 forinton zártak, ami az előző napi záróárhoz képest 1,47 százalékos gyengülés.

A Richter-részvények 37 505 forinton zártak, ami a pénteki záróárhoz képest 0,20 százalékos gyengülés. A papír forgalma 3,3 milliárd forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 80,56 ponttal, 2,62 százalékkal 2993,55 pontra gyengült.

[origo]/MTI