Az MVM szemezik az EMFESZ-szel

Vágólapra másolva!
Az MVM részesedést szerezhet az magyar gázpiac egyik meghatározó szereplőjének számító EMFESZ-ben, bár Hónig Péter szakminiszter szerint egyelőre nem tárgyaltak erről. A Népszabadságnak nyilatkozó szakértők úgy vélik leginkább a Gazprom kezében kerülhet az EMFESZ többsége.
Vágólapra másolva!

"Nincs kizárva, hogy az állami kézben lévő MVM Zrt. üzleti alapon részesedést vásároljon az EMFESZ Kft.-ben, ám erről még nem tárgyaltam" - cáfolta az áramcég EMFESZ-ben való részesedésszerzéséről szóló találgatásokat Hónig Péter energiáért is felelős miniszter a Világgazdaságnak.

Az EMFESZ sorsát azért kell mielőbb rendezni, mert nincs hosszú távú gázszállítója. (Bár szerződése van, csak az első alapján már, a második szerint pedig még nem kap gázt.) Bár eddig nem volt probléma az ellátási oldalon, mert a válság miatt túlkínálat alakult ki a piacon, ám előfordulhat, hogy eltűnik a többlet.

Az MVM jelezte, hogy csakis nyereséges, stabil hátterű tranzakciókban kívánnak részt venni", ám az EMFESZ vitatott tulajdoni háttere miatt nem biztos, hogy a legjobb lehetőség az MVM számára - írja a Népszabadság. A magyar kormány nem feltétlenül akar többséget, az illetékesek 25 százalékos vagy jelképes állami részvételt emlegettek. A lap által megkérdezett szakértők szerint az EMFESZ-ben az orosz gázóriás Gazprom szerezhet 50 százalék feletti részesedést.