Megszűnik a régi csekk

Vágólapra másolva!
Megszűnik a most használtos, régi típusú készpénz-átutalási megbízás - hívta fel a figyelmet az APEH honlapján. A Magyar Posta korlátlan ideig elfogadja az ügyfeleknél lévő, régi típusú csekkeket is, azokat nem kell újra cserélni, helyettük nem kell újakat igényelni.
Vágólapra másolva!

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény alapján, illetve a Magyar Posta Zrt. Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételeinek előírása szerint az új típusú csekkek egy rovattal bővültek, amelyen a befizető azonosítására alkalmas okmányt - például személyi igazolvány, vagy egyéb okirat - típusát és számát kell feltüntetni, 1000 eurót meghaladó forint összeg befizetésénél. Az új típusú készpénz-átutalási megbízást egyébként már több szolgáltató is alkalmazza.

Az új típusú csekkek 2008-ban kerültek forgalomba jól látható FM és M megkülönböztető jelzésekkel. A változást a 2007-ben a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében vezette be a posta. A megkülönböztető jelzések használata azonban nem kötelező, az kizárólag az ügyfelek befizetéseit és a postai dolgozók munkáját hivatott megkönnyíteni.

Az azóta eltelt időszakban a régi típusú csekkek amúgy is "kikoptak" a forgalomból, ma már alig-alig találkozni azokkal a postákon. Nincs, és 2010. január elsejével sem lesz változás a postai sárga csekkek befizetésének menetében: a Magyar Posta korlátlan ideig elfogadja az ügyfeleknél lévő, régi típusú csekkeket is, azokat nem kell újra cserélni, helyettük nem kell újakat igényelni. A régi típusú csekkeket eszerint még fel lehet használni, de újakat bármely APEH-ügyfélszolgálaton vagy írásban a területileg illetékes igazgatóságokon lehet igényelni.