Magyar nagyvállalatoké lett Overdose fele

Vágólapra másolva!
Megvette a magyar csodaló, Overdose tulajdonjogának 50 százalékát öt magyar nagyvállalat. Demján Sándor szerint a lépés a nemzeti összefogást szimbolizálja, Overdose nemzeti kincs, Magyarország sikerét mutathatja meg a világban.
Vágólapra másolva!

Az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító megvette az eddig Mikóczy Zoltán tulajdonában levő Overdose tulajdonjogának 50 százalékát - jelentette be pénteken az öt cég és a lótulajdonos.

Az eseményen ott volt az Euroinvestet vezető Demján Sándor, Németh Miklós, a Közgép Zrt. vezérigazgatója, Járai Zsigmond, a biztosító felügyelőbizottságának elnöke, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Apportált csodaló

A cégek és Mikóczy létrehozták az Overdose Vagyonkezelő Kft.-t, a cég egyetlen apportált vagyona a jelenleg - becslések szerint - 1,5 milliárd forint eszmei értékű csodaló.

A résztvevő vállalatok használhatják reklámaikban a versenylovat, és a megállapodás értelmében a tulajdonosok egyhangú szavazata kell a ló eladásához, illetve a reklámjogok értékesítéséhez is. A megállapodás szerint csak magyar színekben indulhat a ló, és minden veryenydíjbevételt Mikóczy kap majd, aki ebből fedezi majd a versenyeztetés költségeit.

A vagyonkezelő cég 10-10 százalékos csomagját vette meg az öt vállalat, a vállalatok 200 millió forintot adtak be, Mikóczy kezében maradt a fennmaradó 50 százalék, szintén 200 millió forintért. Járai Zsigmond elmondta, hogy a 400 millió forintos tőke nem Overdose értékét jeleníti meg, a felek egyszerűen ilyen összegű befektetésben állapodtak meg.

Overdose, a nemzeti büszkeség

A versenyló korábban Mikóczy és két szlovák állampogár tulajdona volt, de januárban Mikóczy kivásárolta a másik két tualjdonost. A versenyló a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt.-vel már eddig is szponzori kapcsolatban volt.

A szlovák állampolgárságú Mikóczyt tavaly az év végén Romániában azzal vádolták meg, hogy a csődbiztos engedélye nélkül akarta elvinni felszámolás alatt álló élesdi húsfeldolgozójuk 43 millió forintra becsült gépsorait, ezzel megakadályozva, hogy elárverezzék azokat. A szabadlábon védekező üzletember azt mondta, a bukaresti Legfelsőbb Bíróság elé viszi az ügyet, hogy bebizonyítsa ártatlanságát, és feljelentést tesz az ügyvezető ellen.

A valaha élt versenylovak örökranglistáján a 12 egymás utáni gyözelemmel büszkélkedő Overdose jelenleg a 13., a listát amúgy a magyar Kincsem vezeti.

Akik aláírták

A megállapodást aláíró Járai Zsigmond amellett, hogy volt pénzügyminiszter és jegybankelnök is, a CIG Pannónia Biztosító felügyelő bizottságának elnöke. Gazdasági szakértőként a Fidesz holdudvarához tartozik, s várhatóan valamilyen pozíciót fog kapni a várhatóan jobboldali kormányban. Kedden a MGYOSZ konferenciáján Járai tartott előadást, ahol gazdasági ajánlásait fogalmazta meg: a kormányalakítás utáni héten már adót csökkente és kihúzna a költségvetésből több száz fölöslegesnek nevezett hivatalt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Overdose régi és új tulajdonosai

A leggazdagabb magyarok közé tartozó Demján Sándor az Euroinvest részéről írta alá a megállapodást, amelynek ő az elnöke és lényegében többségi tulajdonosa (a cég 88,9 százalékban a Pólus Group kezében van, de ennek többségi irányítója Demján). A cég erőművet épít Ajkán, van érdekeltsége a mezőgazdaságban, az infrastruktúra-fejlesztésben, az építőiparban, de az oroszországi szerencsejáték-piacon is.

Németh Miklós a Közgép Zrt. vezérigazgatója, amely cég a Strabaggal és az A-Híd Zrt-vel közösen a Margit-híd felújítását végzi. Az üzletember volt a Dunaferr igazgatótanácsának, az Magyar Fejlesztési Bank és a BÁV igazgatóságának is tagja.

Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója: 2000 óta az igazgatóság elnöke, 2001 óta pedig elnök-vezérigazgató. A pozíciót - azután, hogy néhány hétig a Malév vezetését is vitte - az Orbán-kormány idején nyerte el. A milliárdos üzletember vagyonának nagy része Mol-részvényekben és kötvényekben fekszik.

Wolf László az OTP igazgatóságának tagja, vezérigazgató-helyettes. A bankár előbb a BNP-KH-Dresdner Bank egyik üzletág-vezetője volt, majd 1993-ban került az OTP-hez, amelyben egy évvel később megkapta az azóta is vezetett kereskedelmi banki divíziót.