Fejenként 20 ezer forintba kerül a tömegközlekedés állami támogatása

Vágólapra másolva!
Idén több mint 152 milliárd forint állami támogatást kap a MÁV személyszállításra, s további 21 milliárdot pályafenntartásra - derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. Összességében, fejenként több mint 20 ezer forint támogatást kap a közösségi személyszállítás.
Vágólapra másolva!

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a helyközi személyszállítási közszolgáltatások és a vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítési összegeit tartalmazza 2011-re.

Ez alapján a MÁV-Start személyszállításához az állam 152,38 milliárd forinttal járul hozzá idén, míg tavaly ez az összeg 144,76 milliárd forint volt (ez 5,3 százalékos emelésnek felel meg). A GYSEV működését 5,77 milliárd forinttal támogatja az állam (tavaly 5,5 milliárd volt).

Az autóbuszos szolgáltatásokat végző társaságok helyközi személyszállításának költségeit 27 milliárd forinttal támogatja az állam (tavaly 24,7 milliárd), emellett a MÁV-hoz, illetve a GYSEV-hez tartozó vasúti pályahálózathoz 21,05, illetve 1,95 milliárd forinttal járul hozzá.

A közösségi személyszállítást az állam idén, összességében 208,15 milliárd forinttal támogatja, azaz, fejenként több mint 20 ezer forinttal.