Szlovákia jövőre egyoldalúan is bevezetné a bankadót

Vágólapra másolva!
A szlovák kormány egyoldalúan is bevezeti a bankadót 2012-től, ha addigra az Európai Unió nem lenne képes dönteni a pénzügyi szektor közös adóztatásáról. A bankadó kivetését más európai országok is fontolgatják.
Vágólapra másolva!

Ha a bankadó egységes európai bevezetéséről nem születne végső döntés az év végéig, akkor Szlovákia a jövő évtől egyoldalúan bevezeti azt, bár inkább az uniós szintű megoldást látná szívesebben - közölte hétfőn a szlovák pénzügyminisztérium.

Egy nappal korábban Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter is hasonlóan nyilatkozott egy televíziós vitaműsorban, azt azonban nem közölte, hogy pontosan mire vetnék ki a bankadót, és hogy ettől mennyi bevételt várnak.

A 2009 óta az euróövezet tagjának számító Szlovákia mellett többek között Lengyelország, Szlovénia, Románia, Horvátország és Bulgária is fontolgatja a bankadó bevezetését. Az Európai Bizottság október elején hivatalos javaslatot mutatott be a bankadó uniós bevezetésére. A részletekről azonban nincs megállapodás.

Magyarországon az Orbán-kormány tavaly vetette ki az európai összehasonlításban példátlanul magas banki különadót, a Széll Kálmán-terv ismertetésekor pedig kiderült, hogy az eredetileg bejelentett tervekkel ellentétben nemcsak az idén, hanem 2012-ben is a teljes, 180 milliárd forintos összeget szedné be.