Gyengülő Mol-árfolyamra számítanak elemzők

Vágólapra másolva!
A Mol árfolyamának csökkenésével járhat, hogy az állam megvásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében lévő részvénypakettet a bejelentés után nyilatkozó brókerek szerint.
Vágólapra másolva!

"A hír időzítése meglepő, a napokban nem várta ezt a piac, de maga az ügylet nem teljesen váratlan, mert már korábban is felmerült, hogy az állam át szeretné venni a Szurgutnál lévő Mol-csomagot" - mondta az [origo]-nak Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében lévő, több mint 20 százalékos Mol-részvénycsomag megvásárlásáról.

Az elemző hozzátette: A 22 400 forintos vételi árfolyam a tegnapi záróár, ez piacközeli árfolyam. "A magyar állam tulajdonszerzésével komoly plusz kerül ki a Mol árfolyamából, mert az állami szerepvállalás eredményeként módosuló tulajdonosi szerkezet miatt nem lesz felvásárlási célpont a Mol, így nem lesz vonzó a befektetők számára, pedig ez korábban árfelhajtó tényező volt" - mondta Kuti, hozzátéve, hogy "azt nem lehet pontosan megjósolni, milyen időtávon lesz ennek hatása, de valószínű, hogy gyengülni fog a Mol-papír".

Miró József, az Erste részvénystratégája pedig a bejelentés után az MTI-nek azt mondta: az állam által megszerzett Mol-pakett 22 400 forintos ára után a Mol árfolyama rövid távon csökkenhet. "A piac 22 400 forintnál magasabb árra számított" - mondta Miró, és hozzátette: a Szurgutnyeftyegaz tulajdonrésze miatti bizonytalanság ugyan elmúlt, de az állami tulajdon is hordoz magában bizonytalanságot.