Világgazdaság: Szaúdi pénzért megy Orbán

Orbán Viktor szavaz
Vágólapra másolva!
A Világbanknál és az IMF-nél sokkal kedvezőbb feltétellel kínál hitelt magyarországi beruházásokhoz is a Szaúdi Alap, amely az arab ország által kihelyezendő, közel 800 milliárd dollárnyi pénz nagy részét kezeli - írja a keddi Világgazdaság. A hitelfelvétel ügyében érdemi előrelépés várható Orbán Viktor szeptember végi szaúdi útjától.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember végi szaúd-arábiai látogatása jelentős előrelépés lehet abba az irányba, hogy gazdasági előnnyé váljon Magyarországnak a Perzsa-öböl menti országokkal ápolt jó kapcsolata - írja a Világgazdaság.

"Szaúd-Arábia, amely közel 800 milliárd dollárnyi tartalékkal és a világ legnagyobb olajkészletével rendelkezik, és amelyet elkerült a gazdasági válság, nagy erőkkel keresi a tőkekihelyezés módjait. E téren kiemelkedően jók Magyarország lehetőségei" - mondta a lapnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-arab tagozatának elnöke.

Miklóssy Ferenc tájékoztatása szerint a 800 milliárd dollár jelentős részét kezelő Szaúdi Alap kész százmilliárdos nagyságrendben és hosszú távon beszállni a magyar vízügy, a környezetvédelem és az egészségügy finanszírozásába. A pénzt a Szaúdi Alap a világbanki és IMF-hiteleknél sokkal kedvezőbb feltételekkel kínálja - mondta a szakember.

Az MKIK által a napokban szervezett szaúdi-ománi üzletember-találkozó tapasztalatai alapján hasonlóan ígéretesek az Ománnal kibontakozó magyar kapcsolatok is. Omán a magyar vállalkozások számára a kevésbé telített piac, számunkra a rendezett politikai viszonyok és a viszonylag magas egy főre jutó GDP miatt lehet vonzó. Az MKIK a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá az ománi társszervezettel. Bár egyelőre az ománi exportunk is csökken, "egyre több magyar cég nyit képviseletet az arab országban, ahol a Mol már megteremtette a bizalmat a hazai vállalkozások iránt" - mondta Miklóssy Ferenc a lapnak.