Legkorábban hétfőn jelentik be az állami eszközkezelő indulását

Vágólapra másolva!
Pénteken, a nyilvánosság kizárásával ülésezik a devizahitelezés elterjedésének felelőseit és okait kutató Otthonvédelmi Monitoring Bizottság, amelynek létrehozását Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten rendelte el.
Vágólapra másolva!

Az [origo] kormányzati forrásokból származó információ szerint legkorábban hétfőn jelenti be Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az állami eszközkezelő társaság elindítását. A Napi Gazdaság csütörtökön, a Magyar Nemzet pedig pénteken azt írta, pénteken kerülhet sor a bejelentésre.

A devizahitelek elterjedésének okait vizsgáló, úgynevezett Otthonvédelmi Monitoring Bizottság pénteken tartja első ülését - erősítette meg információinkat a Nemzetgazdasági Minisztérium, ám a szaktárca egyúttal közölte, a tanácskozás helyszíne és időpontja nem nyilvános.

Több mint egy évet kellett várni

Az eszközkezelő elindításával régi adósságát tudja le a kormány, a társaság létrehozását ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júniusban, az első gazdasági csomagjának ismertetésekor jelentette be. Akkor arról beszélt a kormányfő, hogy a társaság célja az, hogy a lakások ne kerüljenek ki tulajdonosaik kezéből.

Azóta a kormányzati politikusok újabb és újabb időpontokat mondtak a cég indulására, de a mai napig nem hozta létre a kormány a szervezetet. (Az eszközkezelőről szóló kronológiát itt olvashatja el.) A bajba jutott lakáshitelesek ingatlanjainak megvásárlására létrehozandó társaság, egy júliusban megjelent kormányhatározat értelmében 2014 végéig, összesen legfeljebb ötezer ingatlant vásárolhat meg.

Matolcsy vizsgál

A pénteken nem nyilvános ülést tartó Otthonvédelmi Monitoring Bizottság létrehozását szintén Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a múlt szerdán. A kormányfő akkor azt mondta, jelentést kér Matolcsy György minisztertől a devizahitelezés elterjedéséről és ennek felelőseiről, illetve felkérte a gazdasági minisztert, hogy hozza létre az Otthonvédelmi Monitoring Bizottságot, amely átláthatóvá teszi a bankok árfolyamképzési rendszerét. A bizottságba a PSZÁF és az MNB képviselőjét is bevonják.

A devizahitelek elterjedéséről és annak okairól szóló cikkünket itt olvashatja.