Szijjártó szerint sértettség miatt lehet magyar leminősítés

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint "sérti a magyar gazdaságpolitika bizonyos pénzügyi körök érdekeit", ezért bár "gazdaságilag indokolatlan lenne", mégis elképzelhető egy magyar leminősítés. A miniszterelnöki szóvivő szerint az euróválság miatt gyengül a forint, ezért is fontos, hogy tovább csökkentsék a főleg devizában fennálló magyar államadósságot.
Vágólapra másolva!

Magyarország jelenlegi gazdasági teljesítménye és a magyar gazdaságpolitikai döntések "semmilyen módon nem indokolnák Magyarország leminősítését" - mondta Szijjártó Péter szerdai sajtótájékoztatóján. A miniszterelnöki szóvivő szerint azonban "a hitelminősítők döntéseiben nem kizárólag valós gazdasági folyamatok játszanak szerepet", és "bizonyos pénzügyi körök érdekeit sérti a magyar gazdaságpolitika", ezért elképzelhető, hogy mégis leminősítik Magyarországot.

Az esetleges leminősítés hetek óta téma a magyar és a nemzetközi sajtóban, különösen azóta, hogy kiderült, az esedékes felülvizsgálat céljából Magyarországra érkeztek az S&P és a Moody's hitelminősítő munkatársai. Egy interjúban Matolcsy György gazdasági miniszter is reális veszélynek nevezte a magyar adósosztályzat lerontását. Elképzelhető, hogy az utóbbi napok látványos forintgyengülése is részben az ettől való félelemmel magyarázható. Az [origo] által a múlt héten megkérdezett elemzők szerint azonban a forint elsősorban nem a leminősítési veszély, hanem az ország devizahitel-problémája miatt gyengült az utóbbi napokban.

Az euróövezet problémái gyengítik a forintot

Szijjártó Péter szerdán a forint gyengüléséről is beszélt, mint mondta, az euró-forint árfolyamot az euróválság újabb fejleményei, vagyis a görög népszavazási bejelentés és az abból fakadó heves európai reakciók alakítják. A görög miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy népszavazást tartanak Görögországban az Európai Unió által múlt héten elfogadott mentőcsomagról, amely szerint elengednék a magánbefektetők felé fennálló görög államadósság felét, cserébe pedig Görögország jogosítványokat adna az uniónak költségvetési politikája alakításában. A népszavazás bejelentését megdöbbenéssel fogadták európai uniós vezetők, a bizonytalan kimenetelű népszavazás miatt esni kezdtek a tőzsdék, a folyamatosan alakuló helyzetről itt tájékozódhat.

Szijjártó szerint a jelenlegi európai helyzetből a magyar gazdaságpolitikának két tanulságot kell levonnia. Egyrészt, hogy tovább kell csökkenteni az államadósságot, mert a magyar államadósság jelentős része devizában van, másrészt "minél több magyar családot ki kell menteni a devizahitel csapdájából", mivel ezek az árfolyammozgások a devizahiteleseket érintik a legérzékenyebben. Szijjártó Péter kifejtette azt is, hogy Magyarország azon két európai uniós tagállam egyike, amelyben csökken az államadósság, emellett 2012-ben az ország költségvetési hiánya a legjobbak között lesz az Európai Unióban.