A német kormánytól teszik függővé Matolcsyék, hogy mit gondolnak a magyar gazdaságról

Vágólapra másolva!
 Még a vár a kormány a jövő évi gazdasági előrejelzés módosításával, jelentett ki Giró-Szász András kormányszóvivő, csütörtökön. A Napi Gazdaság csütörtöki számában azt írta, hogy 0,9 százalékra módosítják a 1,5 százalékos előrejelzést, de a kormány ezt tagadta.
Vágólapra másolva!

Nem árulja el egyelőre a kormány, hogy mekkora növekedést vár jövőre. Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, a kormány meg kívánja várni a német kormány döntését, hogy ők megváltoztatják-e az ország növekedési előrejelzését, mielőtt a magyar előrejelzést kiszámolnák.

A Napi Gazdaság csütörtöki számában arról írt, hogy a kormány szerda esti ülésén döntött arról, hogy a jövő évi növekedési előrejelzést 1,5 százalékról 0,9 százalékra csökkenti. A kormányszóvivő később a Reuters hírügynökségnek azt mondta, nem született ilyen döntés.

A kormányszóvivő csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján azonban utalt arra, hogy lefelé módosíthatják a ma még hivatalosan 1,5 százalékos előrejelzést 2012-re. Giró-Szász András azt mondta, a kormány foglalkozott a növekedés kérdésével, folyamatosan figyelik a gazdasági folyamatokat, és nyomatékosította: "érzékelik a változásokat az uniós tagállamokban". Orbán Viktor miniszterelnök szerda este 11 órakor kérte fel Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy dolgozzon ki egy "reálgazdasági növekedési tervet", amely alapján a kormány dönt majd az előrejelzésről is.

Az Európai Bizottság csütörtökön fél 11-kor teszi közé őszi gazdasági előrejelzését, benne a magyar gazdaság jövő évi növekedésére vonatkozó várakozást.