Nem lesz GySev tulajdon a Szombathely-Szentgotthárd vonal

Vágólapra másolva!
Nem kerül a GySev tulajdonába a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal. A közlekedési miniszter szerint olyan konstrukción dolgoznak, amely kellő garanciával szolgál az osztrák félnek ahhoz, finanszírozza a vasútvonal fejlesztését.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jelenleg olyan megoldáson dolgozik, amely a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal tulajdonjogának átadása nélkül is megfelelő garanciákat nyújt az osztrák államnak, hogy finanszírozza annak fejlesztését - válaszolta Kóka János miniszter Szombathely polgármesterének.

Ipkovich György az országgyűlés szerdai ülésén tette fel a kérdést a tárca vezetőjének, hogy mikorra tervezi a minisztérium az észak-déli vasúti folyosó fejlesztését.

Kóka János elmondta: az osztrák közlekedési tárca vezetői az idén jelezték, hogy készek pénzügyileg is támogatni a már említett két vasi város közötti vasútvonal fejlesztését, amennyiben az a GySev tulajdonába kerül. Hozzátette: ez jelenleg nem lehetséges, mivel a csatlakozási szerződés szerint a vonal része az Európai Unió transzeurópai vasúti árufuvarozási hálózatának, így állami tulajdonban kell maradnia.