Az iX európai tőzsde egyesülne a Nasdaq-kal

Vágólapra másolva!
Az egyesülés előtt álló londoni és frankfurti értéktőzsde az iX néven való összeolvadás után meg fogja vizsgálni a teljes fúzió lehetőségét az amerikai forgalmazók Nasdaq elektronikus piacával is - közölte a két európai tőzsdetársaság hétfőn.
Vágólapra másolva!

Nem zárják az esetleges egyesülést a Euronexttel, az alakuló párizsi-brüsszeli-amszterdami tőzsdeszövetséggel sem. Az iX a legjobb értéket kínáló tőzsdeszolgáltatás és a világ vezető tőzsdeszervezete óhajt lenni - tették hozzá. Tudomásul veszik, hogy a milánói és a madridi értéktőzsde szintén csatlakozni akar.

A londoni és a frankfurti tőzsdetársaság részvényesei szeptember 14-én rendkívüli közgyűlésen döntenek a két cég egyesüléséről. London és Frankfurt hosszú távú és szoros partnerséget akar, világszinten, a főleg fejlett technológiai részvényeket forgalmazó Nasdaq-kal. Legelőször vegyesvállalati megállapodást dolgoznak ki ezzel az amerikai piaccal, majd jelentős kereszttulajdonlást terveznek, és ezen az alapon megvizsgálják egy világszinten működő, egyesült tőzsde kilátásait - olvasható a hétfői londoni és frankfurti közleményben.

Hétfőn közölték, hogy a meglévő indexek - köztük a vezető FTSE-100-as és a Xetra-DAX - megmaradnak, de emellett természetesen lesz összeurópai indexcsalád és arra alapozott termékcsalád. Közben a tervezett, konkurens Euronext egyesülés - a párizsi, a brüsszeli és az amszterdami értéktőzsde szövetsége - sem tétlenkedik. Legújabban azt közölték, hogy szövetségre törekednek a New York-i, a tokiói és a Sao Paulo-i értéktőzsdével.

A frankfurti értéktőzsde elnöke - aki a majdani iX feje is lesz -, Werner Seifert hétfői frankfurti sajtóértekezletén azt mondta, hogy később nem zárható ki az iX és a Euronext egyesülése sem. - Ha megéri, elmegyek Párizsba. Európai tőzsdére van szükségünk, és Párizs igen vonzó piac - mondta Seifert, de hozzátette, hogy sok jogi és szabályozási előkészítésre lesz szükség mielőtt konkrét tárgyalások kezdődhetnek, azonkívül bonyolítja ezt a szövetséget, hogy addigra már nagyon sok tagja lesz mind az iX-, mind a Euronext-piacnak.

Seifert arról is szólt, hogy legkorábban 2002-ben elsődleges nyilvános kibocsátást is terveznek az iX részvényeiből. Úgy vélte, hogy korábban, vagyis közvetlenül az egyesülés után az iX "még nem lesz érett" kibocsátásra.

(MTI)

Ajánlat:

Nasdaq

iX