British Telecom-Telefonica házasság a láthatáron

Vágólapra másolva!
A Cellnet és a Telefónica Moviles egyesülését tervezi a brit mobilcég anyavállalata, a British Telecom. A legnagyobb brit távközlési cég korábban a Cellnetet is magában foglaló BT Wireless 25 százalékának tőzsdei bevezetését tervezte, 30 milliárd fontos adósságának finanszírozása érdekében. A részvények iránti érdeklődés csökkenése, illetve a befektetői aggodalmak miatt azonban inkább a spanyol mobilcéggel kötendő házasságot részesítenék előnyben, így erősítenék pozíciójukat az európai piacon és növelnék versenyképességüket az Egyesült Királyságban is.
Vágólapra másolva!

A British Telecom fontolóra vette, hogy eláll mobiltelefon üzletága, a Cellnet tőzsdei bevezetésétől és helyette a spanyol mobiltelefon piac felé terjeszkedik. Információk szerint a brit cég a spanyol Telefónica Moviles társasággal való 50 milliárd font értékű egybeolvadást részesíti előnyben.

Az elképzelést a BT intézményi befektetői vetették fel a The Sunday Times brit lapnak, miután a héten megbeszélést folytattak a vállalatvezetéssel. A legnagyobb brit távközlési cég az ősszel határozta el, hogy egyebek között a harmadik legnagyobb brit mobiltársaságot, a Cellnetet is magában foglaló BT Wireless 25 százalékának a tőzsdére vitelével próbál forrásokhoz jutni a mintegy 30 milliárd fontot kitevő adóssága csökkentésére.

A mobiltelefon cégek részvényei iránt megcsappant piaci érdeklődés valamint egyes befektetők aggodalma sebezhetővé teszi a BT Wireless tőzsdei bevezetését. A BT Wireless és a hasonló nagyságrendű spanyol Telefonica Moviles egyesülése azonban erősítené a vállalatcsoport európai jelenlétét és növelné versenyképességét a két másik brit mobilhálózattal, a Vodafone-nal és az Orange-zsal szemben. A fúzió egyben utat nyitna a BT részvényeseinek a Telefonica érdekein keresztül a gyorsan növekvő latin-amerikai piacon - Brazíliában és Argentínában - írta a brit lap.

A távközlési cég egyik tanácsadója lehetségesnek tartotta a spanyol vállalattal való egybekelést, hozzátéve, hogy a BT Wireless Európában nem tartozik a vezető mobilcégek közé. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a BT közelmúltbeli 9,7 millió eurós kötvénykibocsátása jelentősen korlátozhatja a csoport önállóságát az egyesülés megvalósítására.

A BT szóvivője a lapértesülés kapcsán csupán annyit közölt, hogy a csoport a novemberi bejelentés szellemében továbbra is elkötelezett az átalakítási terv, benne a BT Wireless tőzsdei bevezetése mellett.

(MTI)

Ajánlat:

British Telecom

Telefónica Moviles