Értelmetlen volt az olajkészlet felszabadítása

Vágólapra másolva!
A piacon nem olaj-, hanem olajtermékhiány van, ezért semmi értelme nem volt az amerikai olajkészlet felszabadításának - londoni iparági elemzők szerint erre mutat a piacra engedett stratégiai olajkészletek fogadtatása.
Vágólapra másolva!

Az amerikai stratégiai készletekből felszabadított 30 millió hordó olajból 11 millióra volt kereslet, ebből 10,8 millió hordó alacsony kéntartalmú könnyűolaj volt. A piacra engedett 15 millió hordó nehézolajból pedig alig 0,2 millióra futott be vételi érdeklődés. A City egyik legnagyobb, heti globális olajpiaci helyzetértékeléseket közlő befektetési háza, a Barclays Capital csütörtökön kiadott új jelentésében ír a készletfelszabadításról.

Ezen adatok legfontosabb üzenete az, hogy jóllehet, a Kőolajexportáló Országok Szervezetére (OPEC) erős nyomás nehezedik kitermelésének fokozása végett, a kartell még meglévő fölös termelési kapacitásának teljes egésze nehézolaj. Ezt pedig semmilyen "varázslatos" tulajdonsága nem különbözteti meg attól a 14,8 millió hordó nehézolajtól, amelyre nem érkezett kereskedelmi mennyiségű vételi érdeklődés - áll a londoni ház elemzésében.

A Barclays Capital elemzői szerint ez felveti a kérdést, hogy miért nehezedik kitermelésnövelési nyomás az OPEC-re, amikor világos, hogy a piacnak nem kell ez az olajfajta. A kereskedelmi logika azt diktálná, hogy amikor az OPEC-miniszterek a jövő héten találkoznak, vessék el a termeléstöbbletet sürgető követeléseket - írja a jelentés.

Az amerikai stratégiai készletfelszabadítás piaci fogadtatásának másik fő üzenete az, hogy a piac legnagyobb problémája nem a nyersolaj-, hanem az olajtermékek hiánya, amely már a Katrina hurrikán előtt is a fő probléma volt, és amelyet az csak fokozott. Ezt egyértelműen jelzi az az adatsor, amely szerint az Egyesült Államok kereskedelmi olajtermékkészlete jelenleg az ötéves átlag alatt, nyersolajkészlete az ötéves átlag felett van - áll a londoni elemzésben.

A Barclays Capital szerint a nagy olajtermelő országok közül Nagy-Britannia napi olajkínálata esett a legmeredekebben, 1999 óta több mint 1 millió hordóval. Ezért okozott csodálkozást OPEC-körökben, hogy Gordon Brown, brit pénzügyminiszter az OPEC-országokokat okolta a magas olajárakért. Gordon Brown nemcsak kitermelésük növelését követelte, de azt is, hogy alakítsák a helyzethez beruházási döntéseiket és a szervezet belső működési mechanizmusát - áll a jelentésben.

A londoni elemzők szerint az amerikai benzinpiaci ellátási helyzet változatlanul igen feszes, ezért a benzinárak eltúlzott esése most már véget fog érni.