Elkerülhetjük, hogy "átverjenek" az üdülési jogunkkal

Vágólapra másolva!
Sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy az üdülési jog megvásárlását követően kellemetlen meglepetésekkel szembesülnek. A D.A.S JogSzerviz szakértője szerint azonban léteznek garanciák az "átverés" elkerülésére.
Vágólapra másolva!

Sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy egy jól sikerült nyaralás hatására üdülési jogot vásárolnak egy magyar szállodában. Csak később döbbennek rá, hogy évtizedekre elkötelezték magukat.

Gyakori indok, hogy szóban más hangzott el, mint ami írásban van, és ilyenkor nyilván a leírtak dominálnak. A D.A.S JogSzerviz szakértője, dr. Vizi András szerint azonban léteznek garanciák az átverések elkerülésére.

Először is fontos tisztázni, hogy voltaképpen mit is jelent az üdülési jog - húzta alá a szakember. A fogyasztó, amikor üdülési jogot vásárol egy fix összegért, azt a jogot veszi meg, hogy minden évben az éves fenntartási díj fejében egy meghatározott időszakban használhatja a szállodát.

A fix összeg általában hat számjegyű és azonnal kell fizetni, vagy hitellel fedezni. Míg a fenntartási díj évente jár, és sajnos emelhető is.

Már a bemutató előtt írásos tájékoztatás kell

Jó tudni, hogy már a bemutató megkezdése előtt írásbeli tájékoztatást kell adni a leendő vevőknek. A tájékoztatónak többek között a használati feltételeket, az ingatlan felszereltségét, és a vételi jog árát, valamint az éves fenntartási díjat is tartalmaznia kell.

Az üdülési jogot általában előadásokon értékesítik, talán a csoportpszichológiát is kihasználva. Ilyen prezentációk után sokan kiváló ötletnek tartják a vásárlást, a minél megfontoltabb döntést próbálja meg elősegíteni az előzetes tájékoztató.

Ha ennek ellenére a szerződést mégis megkötik, utólag is el lehet állni, azaz helyreállítani az eredeti állapotot - hívta fel a figyelmet a D.A.S JogSzerviz szakértője. Ilyen nyilatkozatot a szerződés átadásától számított tizenöt napon belül lehet tenni.

Abban az esetben, ha a szerződés nem pontosan tartalmazza a használati jog és a vételár meghatározását, vagy kimaradt belőle az elállás jogáról való tájékoztatás, akkor ez a tizenöt napos határidő addig toldóik, amíg az eladó nem pótolja a hiányosságokat. Azaz, akár évekig is. Az elállást írásban kell megtenni, a szerződésben megjelölt címre továbbítva.

Rossz üzlet kölcsönből venni a jogot

Bevált módszer, hogy az eladók fogyasztási kölcsönt is kínálnak, amely legalább részben fedezi a jog vételárát. Ilyenkor az elállás ezt a kölcsönszerződést is megszünteti minden költség nélkül. Egyébként nagyon rossz üzlet kölcsönnel üdülési jogot venni, hiszen nagyon gyakran csak fél áron, vagy alatta lehet később értékesíteni.

További veszély lehet az, ha el akarják cserélni az üdülési jogot - hangsúlyozta dr. Vizi András. A D.A.S. JogSzerviz munkatársai találkoztak már olyan esettel, hogy a "közvetítők" először megvetették a klienssel az új üdülési jogot, és megbízási szerződésben vállalták a régi értékesítését.

Az eredeti koncepció szerint az új jog vételárába fogják majd a régi értékesítéséből befolyt összeget beszámítani. A csavar az, hogy nem vállaltak garanciát a sikeres eladásra, valamint a szerződésben kikötötték, hogy ha bizonyos ideig nem tudják eladni a régi üdülési jogot, a vételárat mégis a vevőnek kell fizetnie.

Értelmezés után írjunk csak alá

Mivel az eladási kísérlet sikertelen volt, pár hónap múlva az ügyfélnek már két üdülési joga volt egy helyett, és semmit nem tehetett ellene. Érdemlegesen csak akkor lehet a hasonlók ellen védekezni, ha semmit nem írunk alá, amíg nem értelmezzük.

Évtizedes elkötelezettséget csak komoly megfontolások után szabad vállalni - emelte ki dr. Vizi András. Azt sem árt tudni, hogy ha van egy általunk aláírt szerződés, akkor már nagyon nehéz bizonyítani, hogy szóban más hangzott el.

A "timeshare" és az uniós jogalkotás

A "timeshare" szerződés fogyasztó és értékesítő között ingatlanok időben megosztott használati jogának (üdülőhasználati jog) megszerzésére, valamint a használati jog átruházására irányuló magyarországi üzletszerű gazdasági tevékenységre vonatkozó szerződés. Az üdülőhasználati jog megszerzésére irányuló szerződés olyan szerződés, illetve egymással összefüggő több szerződés, amelynek alapján a fogyasztó ellenérték fejében legalább hároméves időtartamra jogot szerez egy vagy több ingatlan ismétlődő, meghatározott időtartamú üdülési vagy lakáscélú használatára. A használati jog lehet közös tulajdon, haszonélvezet, vagy bérlet. A szerződés keletkeztethet tárasági részesedést, szövetkezeti, egyesületi tagságot is.

A szerződés alapján az értékesítő köteles átruházni a fogyasztóra a használati jogot, a fogyasztó pedig köteles ellenértéket fizetni, ami megegyezik a használati jog megszerzéséért fizetendő ellenszolgáltatás teljes összegével. A fogyasztók hatékonyabb védelmét szolgálta az Európai Parlament és a Tanács 1994. október 26-án elfogadott 94/47/EK számú irányelve az ingatlanok időben megosztott használati jogának megszerzésére irányuló szerződések fogyasztóvédelmi szempontból jelentős aspektusairól. Az irányelv célja, hogy a fogyasztók védelmét szem előtt tartva közelítse a tagállamok szabályait, különösen a szerződés tartalmáról való tájékoztatási kötelezettség és az elállás tekintetében.