Gyurcsány: mérsékelten optimista vagyok

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök megnyitotta a spanyolországi Magyar Gazdasági Évet Madridban. A rendezvénysorozattól a 500-1000 új gazdasági kapcsolatot várnak. A miniszterelnök szerint stagnálásra, vagy enyhe visszaesésre kell számítani a magyar gazdaságban jövőre.
Vágólapra másolva!

A piac védelme mellett a beruházásokat kell élénkíteni és likviditást kell teremteni annak érdekében, hogy Magyarország a válság elmúltával sikeres lehessen - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint Magyarország ezzel, a válság után, "a régió legjobb infrastruktúrájával rendelkező, legjobb szakmai, tudományos képzettségű hátteret biztosítani tudó gazdasága lehet".

Gyurcsány Ferenc szerint a piacokon likviditást kell teremteni, állami és európai forrásokkal beruházásokat kell előrehozni.

Védőpajzs kellett

A pénzügyi válsággal kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarországon a kisebb, önálló, független valutával rendelkező piacgazdaságok problémái jelentkeztek. - Ahogy a bankok között csökkent a bizalom, úgyanúgy az állampapírpiacon és a devizapiacon is - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy ez elé kellett "védőpajzsot" tartani.

A kormányfő szerint a pénzügyi védelmi pajzs alapvetően elérte célját, a forint fölerősödött, az állampapírpiacon újra van kereskedés és a részvénypiaci mutató is emelkedett. De - mint mondta - stagnálásra vagy csekély visszaesésre kell felkészülni a gazdaságban Magyarországon is. - Ma még nő a magyar gazdaság negyedévről negyedévre, de mérsékelten optimista vagyok a következő egy évet tekintve - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a problémák megoldására a korábbinál szorosabb együttműködésre van szükség, ehhez jó lehetőséget biztosít a most induló gazdasági évad is. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkülésére számítanak a magyar szakemberek a kedden Spanyolországban megnyílt Magyar Gazdasági Év elnevezésű rendezvénysorozattól.

Új gazdasági szálakat kötnének

Gölöncsér József, a programsorozat biztosa a megnyitó előtt azt mondta: jó eredmény lenne, ha a spanyolországi megjelenés hatására 500-1000 új üzleti kapcsolatot tudnának regisztrálni. A korábban Franciaországban és Kínában megrendezett hasonló rendezvényeket követően kétezerrel, illetve 2300-zal nőtt a regisztrált üzleti kapcsolatok száma.

A jövő júliusban záruló gazdasági évad keretében Spanyolország több mint 12 helyszínén mintegy 25 rendezvényt szerveznek a spanyol vállalatok magyarországi befektetéseinek ösztönzésére, valamint a magyar kis- és középvállalatok spanyol piacra jutása érdekében. A programsorozat költségvetése mintegy 70 millió forint.

Az évad keretében megkülönböztetett figyelmet kapnak a legfejlettebb gazdasági régiók: Madrid, Katalónia és Baszkföld. A szakemberek elsősorban a beszállító háttéripar, az információs technológia, az energiaipar, a biotechnológia, a logisztika, a csomagolóipar, az élelmiszeripar, a környezetvédelem és a turizmus területén várnak eredményeket.

Modern országot festenének a spanyoloknak

A szervezők, a magyar kormány, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az ITD Hungary szándékai szerint a spanyolországi évad eredményeképp új, modern, fejlett iparú ország képe alakulhat ki Magyarországról Spanyolországban.

A programsorozat kilenc hónapja alatt elsősorban üzleti, befektetési és kereskedelmi jellegű programok lesznek, köztük több kiemelt rendezvény és kiállítás. Ezek köré állami és üzletember delegációk kiutazása, helyi üzletember-találkozók, konferenciák, projekt- és technológiai börzék szerveződnek.

A gazdasági tárca adatai szerint idén az első hét hónapban a magyar kivitel értéke meghaladta az 1,3 milliárd eurót, ez csaknem 2 százalékkal több a tavalyi első héthavinál. A Magyarországra érkező spanyol import értéke több mint 678 millió euró volt az első hét hónapban, 5,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel azelőtt.

Korábbi közlés szerint a spanyol vállalatok által Magyarországon befektetett tőke értéke meghaladja az egymilliárd eurót. A cégek elsősorban az energiaágazatban - főként a szélerőmű-fejlesztésben -, valamint a pénzügyek, az építőipar és az ingatlanbefektetések területén vannak jelen Magyarországon.