Globális pénzpumpáláson dolgoznak a jegybankok

Vágólapra másolva!
A Bank of England, a US Federal Reserve, a European Central Bank és a Swiss National Bank közös megegyezéssel dolgoznak azon, hogy még több pénzt tudjanak kölcsönözni a bankoknak. Az akció célja, hogy a harmadik negyedéves zárás előtt javítsák a bankok fizetőképességét, ezzel javítva a piac bizalmát.
Vágólapra másolva!

Itt találja a hitelválsággal kapcsolatos összes hírt!

A Bank of England harminc milliárd dollárt ad egy hetes határidővel, tíz milliárd napi, és negyven milliárdot három hónapos lejárattal. A negyedéves lejáratú hitelekre havonta árveréseket tart, de most minimum három hétig hetente fogja szervezni az aukciókat.

A hitelek segítenek a bankoknak egy héttel a jövő heti harmadik negyedéves zárás előtt. A pénzintézetek a jegybankokhoz fordulnak befektetésekért, mert egymás között már elvesztették a bizalmat. A vonakodás egyik oka, hogy félnek a partner csődjétől, illetve a legnagyobb amerikai bank, a Washington Mutual bukása sem biztató rájuk nézve.

A kölcsönzők a jelzálog-volumenüket használhatják biztosítékként a hitelekre. A Bank of Japan pénteken másfél trillió jent injektált a tokiói piacokra, habár ebből háromszáz milliárdot később eltávolított.