Vágólapra másolva!
Bár az idén nem sok jóra számít Warren Buffett, ám bízik abban, hogy a későbbiekben a fellendülés jöhet. A rossz befektetéseiről is valló amerikai tőzsdeguru most a Sanofi-Aventis, a Posco és a General Electric papírjaiban lát fantáziát.
Vágólapra másolva!

"A gazdaság 2009-ben egy romhalmaz lesz" - nyilatkozta Warren Buffett. A felelőtlen hitelezés a legrosszabb "szabadesést" okozta, amit az amerikai milliárdos valaha látott, de meg van győződve arról, hogy a részvényárak emelekdésnek indulnak. Szerinte az USA legjobb napjai még előttünk vannak.

A hagyományos, évenkénti, befektetőknek szánt levelében Warren Buffett valószínűnek tartotta, hogy a gazdaság 2009 után se áll talpra egy ideig. Az amerikai milliárdos tőzsdeguru úgy vélekedett, az ingatlanpiaci buborék előző évi kipukkanása most a gazdaság egészét befolyásolja.

"A hitelválság, a zuhanó ingatlan- és részvényárakkal egybevéve olyan bénító félelmet keltett, ami eluralkodott az egész országon. Ez a piacok beszűküléséhez és még fokozódó félelemhez vezetett" - fogalmazott Buffett. Bevallása szerint saját maga is követett el hibákat: befektetett két meg nem nevezett veszteséges ír bankba, valamint a ConocoPhillips olajtársaságba, amikor még magas volt a nyersolaj ára. Saját cége, Berkshire Hathaway sem szerepelt jól, részvényeinek árfolyama 44 százalékkal estek az elmúlt egy évben - derül ki a Bloomberg összeállításából.

Bizalom a jövőben

A jelenlegi kedvezőtlen helyzet ellenére Buffett optimista, mint mondta a gazdasági rendszer kiemelkedően jól teljesített az idők során. Olyan mértékben szabadította fel az emberi potenciált, mint semelyik másik rendszer, és ez lesz a jellemző a jövőben is. A válság egyben lehetőség is az amerikai befektető szerint.

"Ki tudjuk használni az ilyen árfolyameséseket, ha elegendő forrásunk van ahhoz, hogy növeljük befektetéseink mértékét. Akár részvényekről vagy zoknikról van szó, én akkor szeretek minőségi termékeket venni, amikor alulértékeltek" - mondta Buffett.

Mit vásárol a guru?

Levelében bejelentette, most olyan cégekbe fektetett be, mint a Posco, Ázsia harmadik legnagyobb acélgyártója vagy a Sanofi-Aventis francia gyógyszergyártó. Emellett vásárolt Goldman Sachs- és General Electric-papírokat is. Ami beárnyékolja Buffett várakozásait az a különböző mentőcsomagok várható negatív hatása, így például az infláció. Úgy véli a fő iparágak után városok és államok is szövetségi segítségre fognak szorulni a jövőben.

Félelmei ellenére kiállt az amerikai kormány tevékenysége mellett: "bármi is lesz a következménye, az erős és azonnali kormányzati cselekvés kulcsfontosságú volt, hogy elkerüljük a pénzügyi rendszer teljes összeomlását, ami felért volna egy gazdasági katasztrófával.