Népszerűvé válhatnak a tejautomaták

Vágólapra másolva!
A tejtermelők keveslik a felvásárlók által kínált árat, ezért maguk igyekeznek eladni a terméket: Nyugat-Magyarországon több élelmiszerboltban automatából értékesítik a friss tejet. A terméktanács szerint van jövője az automatás értékesítésnek.
Vágólapra másolva!

Komárom és Győr környékén több helyen, egyes élelmiszerboltokban automatákból lehet tejet venni Komárom és Győr környékén már több helyen ugyanúgy, ahogy például üdítőt.

Termelők szerint túl alacsony áron veszik meg tőlük a tejet a kereskedők, ezért inkább közvetlenül a vásárlóknak adják el. Mórichidán működő gazdaság kétszáz tehenének tejtermelését is közvetlenül szeretnék eladni, ezért osztrák és svájci minta alapján automatákat helyeztek üzembe néhány boltban. Naponta átlagosan 150 liter házi tejet adnak el egy-egy automatából.

Bakos Erzsébet, a Tejterméktanács sajtósa az [origo]-nak elmondta, lát jövőt a tejautomaták elterjedésében. Különböző kutatóintézetek kutatása alapján ugyanis a fogyasztói tej 25-28 százalékát közvetlenül a termelőktől veszik a vásárlók. Fogyasztói igény tehát van.

Az automaták akkor működhetnek jól, ha egy kidolgozott rendszer szerint működnek, aminek kidolgozása napirenden van; a terméktanács szakértők bevonásával vizsgálja a lehetőségeket. A tejválságot természetesen nem az automaták oldják meg, de mindenképpen kielégíthetnek egy fogyasztói igényt és ellenőrzött, bevizsgált tejhez juthatnak a vásárlók - tette hozzá Bakos Erzsébet.

A Tesco egyelőre érdemben nem tud nyílatkozni az tejautmatákon keresztüli értékesítésről, mert a termelők egyelőre nem kezedményeztek párbeszédet a céggel. Az áruházlán várja a megkeresést, és ezt követően megvizsgálja a lehetőséget - mondta megkeresésünkre Hackl Mónika. A Tesco szóvivője hozzátette: számos dolgot kell tisztázni ahhoz, hogy megjelenjenek az autmaták az üzletekben, egyebek mellett tisztázni kell az élelmiszerhigiéniai és az üzleti szempontokat is.