Bush kritikusa kapta a közgazdasági Nobelt

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyi kormányzat régi bírálója, Paul Krugman princetoni professzor kapta a 2008-as közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Krugman rendszeresen publikál a New York Timesban, nemrégiben pedig azért kritizálta a Bush-adminisztrációt, mert nem mentette meg a Lehman Brothers pénzintézetet. A hivatalos indoklás szerint a kereskedelmi jelenségek és a gazdasági aktivitás térbeli elhelyezkedésének vizsgálatáért részesült az elismerésben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Paul Krugman, a Princeton Egyetem professzora kapta a 2008-as közgazdasági Nobel-emlékdíjat. (A közgazdászok a svéd központi bank által 1969 óta kiosztott elismerést kapják, ellentétben a többi tudóssal, akik 1901 óta részesülnek a "klasszikus" Nobel-díjban.) Krugmant már a díj odaítélése előtt is az esélyesek között tartották számon, erről az [origo]-n is beszámoltunk hétfő reggel, bár nem tartozik a legtöbbet idézett tudósok közé a Thomson Reuters összeállítása szerint.

A most kitüntetett tudós a napokban hívta fel magára a világsajtó figyelmét. Bírálta az amerikai pénzügyi kormányzatot, ugyanis szerinte meg kellett volna menteni az összeomlástól már a Lehman Brothers befektetési bankot és brókercéget is, így nem ingott volna meg világszerte a bizalom a pénzintézetekben. (A bank összeomlása a történelem legnagyobb csődje volt, a pénzintézet több mint 600 milliárd dolláros adósságot hagyott maga után.) Krugman egyébként is Geroge W. Bush elnök egyik kritikusának számított.

Yale és M.I.T.

Krugman 1953. február 28-án született New York államban, Long Islanden. A Yale Egyetemen és a Massachussetts Institute of Technologyn, a híres M.I.T.-n tanult. Nem csak elvont közgazdaságtani kutatásokkal foglalkozott, hanem rendszeresen publikálta véleményét a napi sajtóban is, elsősorban a New York Timesban, és saját blogjában. Legutóbbi interjúját is a Bloomberg tévének adta, amelyben a Lehman bukását kérte számon a kormányzaton.

Krugman szakterülete a nemzetközi kereskedelmi elméletek, illetve az úgynevezett "New Trade Theory", az új kereskedelmi elmélet.

A valutaválságokkal is foglalkozott

A Princeton Egyetemen nem a közgazdaságtannak, hanem a nemzetközi kapcsolatoknak is a professzora. A most kitüntetett professzor a valutaválságokkal is foglalkozott korábban. Legismertebb munkája a Wikipedia angol oldala szerint egy olyan modell felállítása volt, amelyben a cégek és az országok méretgazdasági okokból kereskednek egymással, illetve gyártanak bizonyos termékeket.

Krugman korábban bírálta a rögzített árfolyamok rendszerét Kelet- és Délkelet-Ázsiában, és különösen Thaiföld pénzügyi politikáját az 1997-es ázsiai válság idején. Az akkori ázsiai válságon egyébként nagyot nyert a magyar származású befektető, Soros György.

Forrás: AFP
Paul Krugman

Sejtette az 1997-98-as válságot?

Az 1998-as orosz válság előtt Krugman kritizálta az olyan befektetőket, mint a Long-Term Capital Management (LTCM) - amelynek vezetőségében két korábbi közgazdasági Nobel-díjas, Scholes és Merton is benne ült -, amiért azok profitja kizárólag a rögzített árfolyamoktól függött. Az LTCM később hatalmasat bukott, és a washingtoni kormányzatnak és több más banknak kellett kivásárolnia a rossz befektetéseket.

Krugmant általánban neo-keynesiánus közgazdásznak tartják. John Maynard Keynes angol közgazdász volt, aki a nagy gazdasági világválság nyomán dolgozta ki elméletét.

Keynes elsősorban az állam keresletösztönző szerepét emelte ki, a nagy infrastrukturális beruházásokkal például az államok a válság utáni hatalmas munkanélküliséget és a cégek megrendeléshiányát tudták csökkenteni. Keynes politikáját nem szülőhazájában, Angliában valósították meg, hanem elsősorban az Egyesült Államokban, Franklin Delano roosevelt elnöksége idején.