Romániában 558 adót és illetéket vetnek ki

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban Románia rendelkezik a legtöbb féle adóval és illetékkel, mondta csütörtökön Leonard Orban, az Európai Bizottság román biztosa.
Vágólapra másolva!

A román hatóságok által kivetett adók és illetékek száma eléri a 113-at, és az Európai Bizottság azt kéri Romániától, hogy jelentősen csökkentse az adók számát, mondta a nyelvi sokszínűségért felelős román EU-biztos csütörtökön Bukarestben sajtótájékoztatón.

Orban szerint olyan adók is vannak, amelyek begyűjtése többe kerül a román államnak, mint az azokból származó bevétel. Rámutatott: a brüsszeli bizottság eltökélt szándéka fellépni a bürokrácia ellen, és segíteni az üzleti élet minél gördülékenyebb működését, különös tekintettel a mostani, válságos időkre.

A román kormány kimutatása szerint még ennél is rosszabb a helyzet: a kormány összesen 558 féle adót és illetéket számolt össze. Ezek közül csak 74 kerül a központi és a helyi költségvetésbe, a többi 484 a környezetvédelmi alapba, illetve a kormány alárendeltségébe tartozó különböző ügynökségek büdzséjébe kerül. A román kormány kimutatása szerint ez utóbbi, azaz nem költségvetési jellegű adók és illetékek közül a legtöbb a környezetvédelmi minisztériumnál van, itt összesen 102-t számoltak össze, amiből 66 a környezetvédelmi alapba folyik be.

Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány a következő időszakban egyes adókat és illetékeket eltöröl, másokat pedig összevon, hogy csökkentse a bürokráciát. A kabinet várhatóan két hét múlva bocsátja közvitára az adótörvénykönyv újabb változatát.