Erre a csatamezőre figyel Orbán is

Heves-megye, Gyöngyös, Fidesz vs. Jobbik vs. Összefogás riport
Vágólapra másolva!
Az egyik legkiélezettebb versenyre számítanak a gyöngyösi választókerületben, ahol Vona Gábor a Fidesz és a Kormányváltás tapasztalt jelöltjeivel néz szembe. A kampány azonban így sem túl pörgős, de Vona unortodox hirdetése, egy plágiumgyanú és Orbán Viktor kiemelt figyelme színesebbé tette a küzdelmet.
Vágólapra másolva!

Vona, Jobbik – mindössze ennyi áll azon a plakáton, amely a választási kampány egyik leghatásosabb hirdetése lehet. A reklámot nem is az üzenete teszi különlegessé, hanem a helye: a gyöngyösi városképet meghatározó, húszemeletes toronyház tetején lévő hirdetést minden irányból lehet látni. „Ez egy unortodox hirdetési felület, nagyon büszke vagyok rá” – mondta az Origónak a körzetben induló, gyöngyösi származású Vona Gábor.

A gyöngyösi toronyház, tetején a hirdetéssel. Galériáért kattintson a képre! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Vona hiába uralja a légteret a Heves megyei második választókerület legnagyobb városában, nem lesz könnyű legyőznie a Facebookon csak Horváth Laciként szereplő fideszes Horváth Lászlót és a Kormányváltás jelöltjét, Sós Tamást. A választókerület az egyik legkiegyenlítettebb versenyt ígéri az április 6-i szavazáson. Úgy tudjuk, a Fideszben is kiemelt körzetnek tartják a gyöngyösit, többek között a budapesti XIII., XIX-XX (itt indul Hiller István korábbi MSZP-elnök) kerület, illetve Szeged mellett.

A Fidesz a 106 egyéni választókerület egyharmadáról gondolja, hogy legyőzheti őket az ellenzék, és Orbán ezekben a hetekben többek között ezeket a helyeket keresi fel. Gyöngyösre is ellátogatott egy gyárátadásra, és a rendezvényen a Jobbiknak is üzent. A Fidesz egyik vezető politikusa szerint Gyöngyöst az teszi különlegessé, hogy Vona indulása miatt a Jobbik számára presztízskérdés, hogy minél több erőforrást mozgósítson itt. A Fidesz belső mérései is alátámasztják, hogy kiélezett a verseny, de egyelőre a kormánypárt vezet (nyilvános felmérésről nem tudunk).

Sem a Fidesz, sem a Kormányváltás jelöltje nem ismert országosan, de mindkettőjüknek hosszabb politikai múltja van, mint Vonának. Az MSZP-s Sós Tamás a párt megyei elnöke és 2002 óta országgyűlési képviselője. A fideszes Horváth László pedig korábban regionális pártigazgató volt, és két ciklust leszámítva 1990 óta parlamenti képviselő. Most ő a Heves megyei kormánymegbízott is.

A kampányban azonban mindkettőjüknek akadtak nehézségei: Sóst feljelentették, mert doktori disszertációban plagizált a Hír TV szerint, a Hvg.hu szerint pedig Orbán Viktor leszúrta Horváthot az eddigi gyenge kampánya miatt, bár Horváth ezt tagadta az Origónak. A Hvg.hu szerint Horváthot tartják felelősnek azért, mert Gyöngyöspatának jobbikos polgármestere lett, és kapott bírálatokat azért is, mert először támogatta azt a szilvásváradi kezdeményezést, hogy ne költözhessenek fogyatékkal élők a településre.

Lagymatag kampány

A botrányok és Vona Gábor látványos hirdetése ellenére a helyiek szerint csendes a kampány, szórólapokkal mindenki találkozik, de az utcán kevesen láttak standokat, és a nagyobb településeken kívül szinte nincsenek is választási plakátok a választókerületben. Benyomásaink alapján a Fidesznek és a Jobbiknak nagyjából hasonló arányban vannak plakátjai, a Kormányváltás viszont lényegében észrevehetetlen.

„Hiányolom a kampányt, mert így nehezebben tudok dönteni. Nagyon sok párt indul, és sokról nem láttam semmilyen reklámot” – magyarázta egy harmincas nő Gyöngyösön, aki eddig csak Vonát látta standolni, meg a Fidesztől kap rendszeresen brosúrákat. „Nagyon csendes a mostani kampány. Mesterházy itt volt a főtéren, de mindössze húszan nézték. Sós Tamás sok rendezvényre elmegy, de nincs nagyobb bázisa. Egyértelműen Vona a legaktívabb” – mondta egy szintén gyöngyösi nő.

Vona Gábor és Horváth László egymás mellett. Galériáért kattintson a képre! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Gyöngyösön többen is azt mondták, hogy a fideszes jelöltet nem is igazán ismerik, szinte semmit sem tudnak róla. Ebben jelentős szerepe van a választókerületi határok módosításának, ugyanis Horváth a korábban más választókerülethez tartozó, északabbra fekvő Pétervásárán indult. Többen is azt mondták, hogy Vonának az átszabott választókerület lehet a veszte, helyiek szerint ugyanis ő inkább Gyöngyösön erős, míg Pétervásárán és környékén már nincs olyan nagy támogatottsága. Ráadásul Vona 2010-ben is csak a harmadik lett, az első fordulóban 26 százalékos támogatottsággal. Gyöngyös, illetve az egész megye hagyományosan baloldalinak számított, ennek ellenére nem találtunk olyat, aki Sós Tamás sikerére számítana.

A rezsi és a romák

„A Fidesznek jobban hiszek, a Gyurcsány nagyon sok kárt tett a baloldalnak, az összefogás is csak egy bohóckodás. Mindkettő ígérgetett, de a Fidesz többet valósított meg” – mondta egy nyugdíjas tanár, aki listán a kormánypártra szavazna, de az egyéni jelöltek esetében még hezitál Vona és Horváth között. „Van, amivel elégedett vagyok, van, amivel nem. Ha bemegyek egy boltba, akkor minden drágább. Ha kijön a gázszámla, akkor viszont olcsóbb” – vont mérleget egy verpeléti nyugdíjas, aki a Jobbik és a Fidesz között vacillál: bár segélyt nem adna a cigányoknak, a Jobbik szerinte túl kemény, a Fidesz viszont túl puha.

Mások is jelezték, hogy azért húznak a Jobbik irányába, mert tőlük várják azt, hogy keményebben fellépnek majd a szerintük bűnöző romákkal szemben. A Jobbikot azonban nem csak a romákkal kapcsolatos problémákhoz kötötték. Többen azzal magyarázták, hogy rájuk szavaznak, hogy a két nagypártban már nem bíznak.

Hiába voltak elutasítóak a megkérdezettek az MSZP-vel szemben, Vona Gábor nagyon kiélezett küzdelemre számít. „Sokszor becsülték már le a szocialistákat, és aki ezt tette, az mindig rosszul járt” – mondta Vona, aki heti két-három napot kampányol a térségben. Horváth hasonlóan diplomatikus volt, az Origónak azt mondta, minden jelöltnek ugyanannyi esélye van, de mint mondta, pár hónapja készült egy olyan felmérés, amire tudnak alapozni, de erről többet nem árult el. A legreményteljesebben Sós Tamás beszélt a kilátásokról, szerinte folyamatosan növekszik a támogatottsága, és már nagyon jó a győzelmi esélye.

Ennek ellenére mi Pétervásárán a 20-25 megkérdezett között egyetlen embert találtunk, aki bevallottan az MSZP-re fog szavazni. „Világéletemben baloldali érzelmű voltam, és én hűséges típus vagyok, akármilyen cirkusz van, MSZP-s maradok. Még akkor is, ha amit az MSZP ígért, azt nem nagyon tartotta be. Elismerem a Fidesz erényeit, az elmúlt négy évben itt is csináltak dolgokat, korábban soha nem voltak olyan fejlesztések, mint most” – mondta az MSZP-t örök hűségéről biztosító férfi.

A cikk elkészítésében közreműködött Szabó András.