Ormos Mihály: Nem hiszem, hogy olyanok leszünk, mint Ausztria

Vágólapra másolva!
A tőkepiacokról, az árfolyamokról faggatták olvasóink Ormos Mihály docenst, a BME Gazdaság és Társadalomtudományi Karának gazdasági dékánhelyettesét a Vendégszobában. A chatből kiderült, miért jó az Európai Unió tagjának lenni, de megtudhattuk azt is, meg lehet-e védeni a forintot a spekulatív támadásoktól.
Vágólapra másolva!

Ormos Mihály vagyok.

Tisztelettel köszöntöm az [origo] olvasóit! Mai témánk: a tőkepiac és az árfolyamok viselkedése.

Két ország valutájának árfolyamát mi befolyásolja a leginkább? [csiabi]

-Két ország valutájának egymáshoz viszonyított árfolyamát leginkább az egyes országokban adott pénzegységért megvásárolható javak határozzák meg, persze egyéb tényezők is szerepet játszanak.

Az árfolyamok most hogy viselkednek? [kismosolygó]

-Az árfolyamok úgy viselkednek, ahogy a befektetők viselkednek. Ha a befektetők úgy gondolják, hogy egy adott értékpapír alulárazott, bizonyára keresletet támasztanak iránta, így az árfolyam emelkedni fog. Mások látva az árfolyam emelkedést függetlenül a fundamentumtól, az alul vagy felülárazottságtól valami gondolatuk támad az árfolyamok alapján és további vételeket eszközölnek. Az árfolyamok alakulásának alapelmélete és a pénzügyek paradigmája szerint az árfolyamok alakulását az értékpapír mögött álló vállalatról szóló új információk határozzák meg. A '80-as évek körül megjelenő új, a pénzügyi viselkedéstan elmélete szerint azonban az emberi gondolkodás, a psziché, a beidegződések,az információk struktúrája eltérítheti az árfolyamokat a fundamentumoktól. Az árfolyamok ingadozásának meglehetősen nagy mértéke az alul-és túlreagálások némileg kilógnak a

tradicionális pénzügyek világából, hiszen amennyiben ezek rendre beazonosíthatók ingyen ebéd lehetőségét, arbitrázs lehetőségét rejtegetik. A tőkepiac korrekt árazása alapvető kérdés a tőzsdén realizálható hozamokon túl a gazdasági elemzések világában is, hiszen az összehasonlító hozamokat a tőkepiaci árfolyamok alakulásának függvényében vizsgáljuk,amennyiben a tőkepiaci árazódás nem hatékony, a gazdasági elemzések során alkalmazott összehasonlító hozamok (a tőkealternatíva költsége) nem a valós alternatívát mutatná.

Miért nem tudják megakadályozni a forint iránti spekulációs támadásokat? [a lelked melegét]

-Az árfolyamok alakulását meglehetősen sok tényező befolyásolja. A spekulációs támadások kivédéséhez előre tudni kellene a támadás időpontját, értékét és nagyon sok mindent. Bizonyára az MNB mindent megtesz ezek elkerülésére. A kérdés inkább az, hogy a tőkepiacon kialakuló árfolyamok közép hosszú vagy akár rövid távon milyen mértékben alapulnak fundamentális információkon és milyen mértékben befolyásoltak egyszerű spekulációs célzatokkal.

A hazai kereskedelem és a tőkepiac mikor fog felfelé törni, és mikor leszünk olyan ország, mint például Ausztria [kosarascsaj11]

-Nem hiszem, hogy Magyarország valaha is olyan lesz, mint Ausztria. A tőkepiac tekintetében igaz, hogy nem túl nagy méretű piaccal rendelkezünk, a tőkepiac nyitottsága még nem olyan mértékű, azonban a hazai árfolyamok alakulásában a tőkepiaci árazódásban hazánk is igazolhatóan hatékony, azaz minden releváns információt tartalmazó árfolyamokat indukál, akár rövid,akár hosszú távon.

Fotó: Pályi Zsófia
Fotó: Pályi Zsófia