Még van néhány PlayStation 3

Vágólapra másolva!
Múlt hét óta itthon is kapható a PlayStation 3. Olvasóink Sándor Csabát, a Sony termékmenedzserét faggatták arról, elfogyott-e már az összes új generációs konzol, megéri-e Magyarországon ilyen drága gépet árulni, és miben jobb a Blu-ray a hagyományos DVD-nél.
Vágólapra másolva!

Melyek az Ön kedvenc játékai? [dnyeperfa]
-
PSP-n a LocoRoco kedvenc, PS2-n pedig a hamarosan megjelenő God of War 2-t teszteltem sokat. A PS3-on a MotorStorm vezet a többi előtt.

Elfogyott már minden PS3? Lehet még kapni itthon? [emil447]
-
Néhány üzletben még lehet, a nagy része elfogyott.

Érdemes itthon ilyen gépet árulni? A magyar otthonokban nem standard a HDTV. [mamba77]
- Tudomásom szerint 70 ezer magyar háztartásban van HDTV, akik potenciális PS3-vásárlók, ráadásul a PS3 hagyományos tévékkel is működik, ami több millió felhasználót jelent.

A PS3 az egyik boltban 162 ezer forintba, egy másikban 170 ezerbe kerül. Ez mivel magyarázható? [luca0064]
- A kiskereskedői árréssel. Mi csak ajánlott fogyasztói árakat teszünk közzé és attól a kereskedő eltérhet. Van akinek a költségei magasabbak, ezért nagyobb árrést tesz a termékre, van aki alacsonyabb költségekkel tud üzemeltetni egy üzletet, ezért olcsóbban adja a gépet.

A játékok Blu-rayen jönnek ki a géphez? [habakuka8]
-
Igen, valamennyi játék Blu-ray lemezen jelent meg, hiszen ez az adathordozó biztosít elegendő tárhelyet a szoftvereknek.

Mikor lehet majd kapni az új Eyetoy-t, és miben lesz más, mint az előző (amihez már nem lehet hozzájutni itthon)? [RyD3r]
- Terveink szerint a PS3-as Eyetoy kamera az idén ősszel debütál, nagyobb felbontást és ezért jobb képminőséget tud, mint elődje. Ugyanakkor hamarosan ismét az üzletekbe fog érkezni a "régi" is, hiszen rengeteg fogyasztó keresi.

Nem tartanak a kalózoktól? A PS2-mre két hengernyi játékot töltöttem már le. Az új más lesz? [mamba77]
-
Azt gondolom, hogy a PS3 nagyon jó biztonsági megoldásokkal van ellátva, amik megnehezítik a kalózok életét, és remélem, hogy ezt a biztonsági megoldást hosszú ideig nem fogják feltörni.

Ön szerint megelőzi a PS3 az Xbox 360-at? [Tibcsyy]
-
Ugyan van néhány hónap lemaradásunk az értékesítésben, de azt gondolom, hogy a PlayStation által kínált játékok és szolgáltatások mind hozzájárul ahhoz, hogy a hátrányt ledolgozzuk, sőt, átvegyük a vezetést.

Miben tér el a PS3 az előzőktől? [Fancsi1991]
- Rengeteg mindenben: a PS3 egy valódi multimédiás eszköz, amit bátran a nappaliba lehet tenni. Lejátsza a PS3-játékokat, az új programok közül sok PS1-re és PS2-re készült szoftverrel is elboldogul. Mozgásérzékelős kontrollere van, lehet rajta zenét hallgatni, nagy felbontású Blu-ray filmeket nézni, internetet böngészni, és online megmérkőzni másokkal.

A vibra funkció tényleg kimaradt a PS3 kontrolleréből? [racrac]
-
A PS3 kontrolleréből valóban, helyette viszont egy 6 tengelyes mozgásérzékelő került be - ez lehetővé teszi, hogy például kormányként mozgassák az irányítót. Sajnos technikailag nem lehetett megoldani, hogy egyszerre legyen rezgő-, és mozgásérzékelő funkció.

Fotó: Marton Bálint

Mikor lesznek magyar nyelvű játékok PS3-ra? [RyD3r]
- Egyelőre pontos dátumról még nem tudok beszámolni, de szeretném, hogy minél előbb teljes játékélményt kapjanak a hazai fogyasztók is. Ugyanakkor nem csupán a szándék számít, hiszen vannak gazdaságossági megfontolások is, amelyek befolyásolják egy játék magyarítását.

Miért ennyire drágák a játékok a PS3-hoz? a PC-hez megértem, hogy miért. [Baxxter]
- Egy játék előállítási költsége dollár milliókban mérhető. Több tucat ember, több éves munkájára van szükség ahhoz, hogy milyen jó minőségű játékokat tudjunk játszani, ez rengeteg költséget emészt föl, ami költségeket fedeznünk kell a szoftver bevételekből.

Milyen társasági játékok fognak megjelenni a gépre? [luca0064]
- Még a nyár elején PS3-ra is megérkezik a SingStar, ami az első társasági játék lesz PS3-ra és a az év folyamán több fogja követni, amiről azonban sajnos még nem tudok infomációt adni.

Arra lennék kíváncsi, hogy a PS3-on hogy működik az internet? [Szegedi fiu17!!!]
-
Ha van szélessávú internet, akkor a szolgáltató által adott paramétereknek megfelelően be kell állítani a PS3-at. Ezt követően csak el kell indítani a készülékben lévő böngészőt. Az internetre vezetékes és vezeték nélüli kapcsolattal egyaránt képes csatlakozni.

Mivel magyarázható, hogy a PS3 Japánban és az USA-ban sem teljesített olyan jól, az elmult hónapokban a Wiivel és Xbox 360-nal szemben? [Kl. ár. a-sára]
-
Elképzelhető, hogy a két versenytárs az elmúlt hetekben jobban szerepelt, mint a PS3, hiszen a PS3 ma a piacon drágább riválisainál. Ugyanakkor a PS2-höz vagy akár a PSP-hez hasonlítva a PS3 sokkal jobban áll az időarányos értékesítésben.

Ingyenes marad az online szolgáltatás, vagy később fizetős lesz? [aTom76]
- Az online játék az ingyenes marad és a PlayStation Store-ból pedig lesznek ingyenesen letölthető és fizetős tartalmak egyaránt. Sajnos jelenleg a PlayStation Store Magyarországról nem elérhető, de dolgozunk rajta, hogy a hazai fogyasztók is minél előbb élvezhessék ezen szolgáltatást.

Egy elég buta kérdés: milyen formátumokat támogat a PS3? [Hungaryfox]
-
A zenei formátumok közül: audio CD, mp3, wma, Atrac, SACD, AAC, a film formátumok közül: Blu-ray, DVD, mpeg1, mpeg2, mpeg4, ezen felül a képfájlok döntő többségét, pl. jpeg, gif és tiff.

Úgy hallottam a PSP-ről, hogy a kijelzőjén ott maradnak a kisebb fajta ikonok mondjuk rallynál. Ez igaz vagy csak tévhit? [petya5]
- Nem, semmi sem marad a kijelzőjén: ez abszolút tévhit.

Most nyugdíjba küldik a PS2-t? Nekem bőven elég az is, amennyit játszom. [emil447]
-
Természetesen nem. A PS2 az életciklusának alig a felén van túl és még hosszú évekig forgalmazni fogjuk. Hat évvel ezelőtt, amikor megjelent a PS2, már akkor is többen gondolták, hogy a PS1-nek vége és végül közel 5 éven keresztül párhuzamosan forgalamaztuk a két gépet.

Fotó: Marton Bálint
Fotó: Marton Bálint

Miért nincs osztott képernyős multiplayer a Motor Stormban? [habakuka8]
-
A szoftverstúdió úgy vélte, hogy egy autóversenynél nem szerencsés kettéosztani a képernyőt, ezért csak online multiplayer verziót raktak a játékba. Ugyanakkor osztott képernyős multiplayer-mód a Resistance: Fall of Manben van, ami egy másik stúdió terméke.

Mi kell ahhoz, hogy valaki fejlesztővé váljon? Akár szoftver, akár hardver? (Mert, végső soron, ez is számítógép, nem?) [17 Zeg boy 17]
-
Való igaz, ez egy célszámítógép, elsősorban informatikusi végzettség, nyelvtudás és kapcsolatok szükségesek. Magyarországon is van több szoftverfejlesztő stúdió és Európa számos országában is működnek.

Miben jobb a Blu-ray-lemez a sima DVD-től? [Szegedi fiu17!!!]
-
Lényegesen nagyobb a tárolókapacitása, míg egy két réteges DVD-re 8,5 gigabájt adat fér, addig a a két rétegű Blu-ray 50 gigabájtot tárol, ráadásul a adatátviteli sebessége 5-7-szer nagyobb, mint a DVD-é.

Köszönöm a kérdéseket és további jó játékot a gamereknek!