Karádi István: Jó vérkoleszterinszintet kívánok

Vágólapra másolva!
Karádi István, belgyógyász, lipidológus május 2-án tartott előadást a Mindentudás Egyetemén Infarktus és koleszterin címmel. A Társalgóban saját szakmájáról, valamint arról faggatták a látogatók, hogy miként lehet csökkenteni az infarktus és a magas koleszterinszintből adódó betegségek esélyeit.
Vágólapra másolva!

Karádi István: Szeretettel köszöntjük a kérdezőket, és örömmel várjuk az érelmeszesedéssel és koleszterinnel kapcsolatos kérdéseiket.

Én laikus nem tudom beazonosítani a lipidológiát. Segítsen, please! (cool)
- Lipideknek nevezzük a zsírokat. A zsírok élettanával és kórélettanával foglalkozó tudományág a lipidológia. Az ezzel foglalkozó szakember a lipidológus, ami jelenleg nem szakorvosi címet jelent, hanem egy ún. ajándékozott szakmai címet, amelyet a magyar atherosclerosis társaság adományoz a zsíranyagcserében kiemelkedő tudományos, oktatói és gyógyító tevékenységet kifejtő orvosoknak.

Ön szerint mennyire népszerű szakma a lipidológia? (MetHo)
- A lipidológia elsősorban az elmúlt 10-15 évben lett fontos tudományág, amióta egyértelművé vált a koleszterin és az infarktus közötti szoros összefüggés, illetve amióta a koleszterin- (lipid-) csökkentőkkel az infarktus esélyét is csökkenteni lehet.

Nem akarok tudatlannak tűnni, de mit jelent az, hogy belgyógyász? Mivel foglalkozik? (Mexxbaby)
- A belgyógyászat az orvostudomány legfontosabb ága, amely a belszervi betegségek diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik. Vannak olyan helyek a világon - Budapest is ilyen -, ahol csak belgyógyászati szakvizsga birtokában lehet valaki körzeti orvos.

Milyen kezdeményezésnek tartja a Mindentudás Egyetemét? (cool)
- Erősen szubjektív lenne, ha én nyilatkoznék mint előadó, azonban két fontos eleme van ennek a kezdeményezésnek: az egyik, hogy a közvélemény ismerje meg a magyar tudósok rangját és teljesítményét, a másik - és ez a fontosabb -, a magyar tudósok közérthető módon tájékoztassák a lakosságot eredményeikről és a lakosságot érintő fontos dolgokról, pl. a betegségekről.

Magyarországon még mindig nagyon sok az infarktus? Még mindig az élmezőnyben vagyunk a világon? (zsirbufe_55)
- Igen, a hazai táplálkozási viszonyok és az életmódbeli kóros sajátosságok (mozgásszegénység, negatív stressz, kelleténél több alkoholfogyasztás, rendkívül elterjedt dohányzás) eredményeképpen Európa "élmezőnyéhez" tartozunk.

Forrás: [origo]

Mit gondol arról a módszerről, amikor elszorítják a gyomrot, és így hihetetlen gyorsan fogynak le az emberek? Nem káros a hirtelen nagy fogyás? Valahogy az az érzésem, hogy de... (cool)


Ön szerint mit kellene most csinálnia egy pályakezdő orvosnak, hogy megkapja ezt a címet? (MetHo)
- A lipidológus címet csak belgyógyász szakorvos kaphatja meg, és komoly szakmai feltételrendszere van. Ha valakit részletesen érdekel, akkor a http://www.mat.dote.hu/ website-on megtalálhatja a cím megszerzéséhez szükséges feltételeket.