Nemzetközi összehasonlításban jól szerepel a BÉT - Dunavölgyi Mária a Társalgóban

Vágólapra másolva!
Január 11-én Dunavölgyi Mária, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ügyvezető igazgatója válaszolt az [origo] olvasóinak kérdéseire. A válaszokból kiderült: az itthon lehangolónak tartott tőzsdei eredmények nemzetközi összehasonlításban jóknak mondhatók. Megtudhattuk azt is, hogy az ügyvezető igazgató asszony hogy érzi magát a tőzsde férfiak által uralt világában.
Vágólapra másolva!

Mit csinál tulajdonképpen a BÉT ügyvezető igazgatója? (pikkolo)

Dunavölgyi Mária: A BÉT ugyanolyan cég, mint bármelyik másik. Az igazgató ugyanazokat a teendőket látja el, mint bárhol máshol: felelős a közgyűlés által jóváhagyott üzleti terv végrehajtásáért és a BÉT vagyonának gyarapodásáért. Ehhez meg kell szerveznie a megfelelő emberi, számítástechnikai és egyéb erőforrásokat. A tőzsde annyiban különleges, hogy piacfejlesztési feladatai is vannak, illetve a piacot ellenőriznie is kell. Így véleményező tanácsadóként részt veszek a jogalkotásban és a brókercégek, valamint a kibocsátók tevékenységének ellenőrzésében, az esetleges szankciók kiszabásában. Azt kell biztosítanom, hogy a tőzsde versenyképes termékeket és szolgáltatásokat nyújtson versenyképes árakon. Végezetül a globalizálódó világban nagyon fontos a nemzetközi kapcsolatok folyamatos építése is. :)))

Nemzetközi összehasonlításban tavaly jól szerepelt a BÉT

Ön szerint mely cégeket vezetik be idén a tőzsdére? (karolybacsi)

Dunavölgyi Mária: A BÉT mindent megtesz, hogy minél több vállalatot vezessenek be, de sajnos ennél konkrétabb válasz erre a kérdésre nincs. Ha valakinek van, legyen szíves válaszoljon...

Hány céggel működne ideálisan a tőzsde? (econ)

Dunavölgyi Mária: A jelenlegi létszámmal a tőzsde már éppen némi nyereséggel működött, ettől kezdve minden további cég az eredményességet növeli.

Mikor lesz a BÉT-ből részvénytársaság?(econ)

Dunavölgyi Mária: Ha a tőzsdetagok továbbra is szorgalmazzák, akkor az új értékpapír-piaci törvény elfogadását követően nagyon gyorsan. Nem elképzelhetetlen, hogy akár 2002. január elsejétől. Ezután kerülhet sor a BÉT tőzsdei bevezetésére.

Miért nem emelkedett az év végén jobban az index? Még egy jó könyvkozmetikázásra sem futotta? (econ)

Dunavölgyi Mária: Az index alakulását nem a tőzsdének, hanem az elemzőknek a tisztük magyarázni. Annyi azért világos, hogy nemzetközi összehasonlításban a többi tőzsdéhez képest a miénk még nem is alakult olyan rosszul.

Milyen BUX-értékkel lenne elégedett júniusban és az év végén? (econ)

Dunavölgyi Mária: Mivel nem szabad semmilyen előrejelzést adnom, maradjunk annyiban, hogy minél magasabbal.

Néhány éve a Budapesti Értéktőzsde volt a világ legeredményesebb tőzsdéje, a tavalyi eredmény viszont kiábrándító volt. Milyen intézkedéseket tervez? (econ)

Dunavölgyi Mária: Amennyiben az index alakulásra gondol, nemzetközi összehasonlításban - bármilyen meglepő - egyáltalán nem volt olyan rossz a tavalyi teljesítmény, mint ahogy azt itthon gondolják. Ha ezt nekem nem hiszik, akkor pl. a Napi Gazdaság egyik múlt heti számában részletes elemzés olvasható erről. Ettől függetlenül sokféle intézkedést teszünk és tervezünk, hogy a forgalom növekedjen.

Nem bántja, hogy a brókercégek forgalma felére csökkent egy év alatt? Ilyen forgalom mellett eljelentéktelenedik a tőzsde, hacsak nem lép be valami regionális együttműködésbe. (hardy)

Dunavölgyi Mária: Nem csökkent a felére, csupán az állampapír-kereskedés csökkent, aminek sosem volt domináns piaca a tőzsde, és melynek jövedelmezősége jelentősen korlátozott. A részvényforgalom a tavalyi évben szinte forintra megegyezett az egy évvel korábbival.

Milyen tőzsdékkel próbáltak már együttműködni vagy fuzionálni? Foglalkoznak-e ezzel a gondolattal? (econ)

Dunavölgyi Mária: Még eggyel sem próbáltunk, a gondolattal azonban foglalkozunk.

Az opciós piac gyakorlatilag halott. Mi a terve erre nézve a BÉT-nek? (Guest01677)

Dunavölgyi Mária: Minden piac indulása gondokkal jár, de vannak a múltból pozitív példák, mint a BUX határidős kontraktusok. Amit mi tehetünk a nagyobb siker érdekében, az a szélesebb körű befektetői oktatás elősegítése, és az , hogy az ezzel foglalkozó brókereket aktivitásra serkentjük.

Ön örült az orosz befektetők megérkezésének? (econ)

Dunavölgyi Mária: Amennyiben egy befektető vagy befektetők betartják a szabályokat és törvényeket, nincsen semmi ok arra, hogy ne örüljünk a megjelenésüknek. Gond csak akkor lehet, ha a szabályok betartása kétséges, akkor viszont bármilyen országból származik is a befektető, az öröm legalábbis nem felhőtlen.

Mi a véleménye a kormány befektetőkkel kapcsolatos politikájáról? (econ)

Dunavölgyi Mária: A tőzsde deklaráltan és következetesen politikamentes szervezet, a feladata azonban a befektetők és a piaci szereplők véleményét közvetíteni a kormánynak. Ebben a szellemben válaszolva: nagyon sajnálatosnak tartom például a múlt év végén elfogadott árfolyamnyereség-adót.

Milyen kárt okoz a tőzsdének a forrásadó bevezetése? (econ)

Dunavölgyi Mária: Ma még nehéz megbecsülni, reméljük, hogy a piac valamilyen megoldást talál, de hogy valamekkora hátrányt mindenképpen jelent, az biztos.

A külföldi roadshow-k milyen eredménnyel jártak? (econ)

Dunavölgyi Mária: A roadshow-k eredménye közvetlenül sohasem mérhető egy tőzsde esetében, a bizalomépítésnek azonban nagyon fontos eszközei. A visszajelzések, amiket kaptunk, nagyon pozitívak. Ezek alapján az eddigi két roadshow-t egyértelműen eredményesnek tekintjük.

Miért nem ingyenesek a real-time tőzsdei adatok? (Guest83896)

Dunavölgyi Mária: A BÉT kis tőzsdeként követő stratégiát folytat az árképzésben. Mivel a real-time adat a fejlett tőzsdéken mindenhol árucikk, nekünk is pénzért kell adnunk, mert ha ezt nem tennénk, akkor a tranzakciós díjat kellene emelni, ami nemzetközi összehasonlításban megdrágítaná a tőzsdei ügyleteket. A tőzsde versenyképtelenné válna, és már senkit sem érdekelne a BÉT kereskedési adata sem.

Mekkora bevételre tesz szert a tőzsde a kereskedési adatok közléséből? (econ)

Dunavölgyi Mária: Mondhatnám, hogy ez üzleti titok, de inkább annyit mondok, hogy nem éri el az összes bevétel 15 százalékát sem, ami nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabb. Egyes tőzsdék (London, Párizs, New York) bevételein belül e terület súlya elérheti a 40 százalékot is.

Viszont egy csomó ideig ingyenesek voltak az azonnali adatok... Akkor mi volt a helyzet? (Guest83896)

Dunavölgyi Mária: Ez csak azt mutatja, hogy a BÉT ilyen értelemben már felnőtté vált, és adatai igazi árucikkek, csakúgy, mint a fejlett tőzsdéken.

Nő a férfiközegben

Ön szerint másként igazgatna egy férfi az Ön pozíciójában? Milyen nőként lenni ebben a pozícióban? (pikkolo)

Dunavölgyi Mária: Röviden válaszolva: én csak azt tudom, hogy egy nőnek milyen. De komolyra fordítva a szót, talán egy nőnek mégis könnyebb aktívan részt vennie a konszenzusok megteremtésében és empatikusan vezetnie a tőzsdén dolgozókat. Ez utóbbi azért fontos, mert a tőzsdén a siker titka az ott dolgozók együttműködése. Előny a jó kapcsolatteremtő képesség is, ami a tagokkal, kibocsátókkal, befektetőkkel és a nemzetközi fórumokon a többi tőzsdével kialakítandó jó kapcsolatok elérését jelentősen segíti.

Hogy viseli a tőzsdén a sok nyomulós macsó, hogy egy nő a főnök? (karolybacsi)

Dunavölgyi Mária: Végül is a 9 férfiból álló tőzsdetanács - akik között nem tudom, mennyi a nyomulós macsó - választott ki közel 20 pályázó közül egyedüli nőként. Úgy tűnik, hogy ezt azóta is jól elviselik.

A brókereknek kötelező szoláriumba járni? (blicces)

Dunavölgyi Mária: Nem kötelező, de nem is tilos. :)

Harmónia az élet minden területén

Hogyan került ebbe a pozícióba? Milyen iskolákat végzett? Tanult külföldön? (blicces)

Dunavölgyi Mária: Közgazdász vagyok, Pécsett végeztem, ott doktoráltam. Nem tanultam külföldön, de dolgoztam New Yorkban három és fél évig. A tőzsde előtt az értékpapírpiac másik nagy szegmensével, az állampapírpiaccal foglalkoztam, az Államadósság Kezelő Központ ügyvezető igazgatója voltam.

New Yorkban mit dolgozott? (kkklio)

Dunavölgyi Mária: Az ENSZ New York-i központjában dolgoztam, nemzetközi pénzügyi elszámolások módszertani kérdéseivel, illetve a makrogazdasági teljesítménymérés lehetőségeivel, valamint országok nemzetközi összehasonlításával foglalkoztam. Így utólag elolvasva kicsit elvarázsoltnak hangzik, de nagyon érdekes volt.

A férje is szakmabeli? (blicces)

Dunavölgyi Mária: A férjem is közgazdász, a Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Milyen autója van? (econ)

Dunavölgyi Mária: Egy Peugeot 406-os, amit elődömtől, Pacsi Zoltántól örököltem.

Milyen telefonja van? (fittyfiritty)

Dunavölgyi Mária: Egy közelmúltban kiírt versenytárgyalás eredményeként a közeljövőben Westel lesz, típusra Nokia, talán 6110-es :)

Elárulja, hogy nagyságrendileg mennyit keres? (fittyfiritty)

Dunavölgyi Mária: A BÉT szabályzatai szerint ez minden BÉT-alkalmazott számára tiltott, ez pedig rám is érvényes.

Hány évig töltheti be ezt a pozíciót? Van egyáltalán limit? Ha innen távozik, mit fog csinálni? (kkklio)

Dunavölgyi Mária: A megbízatásom korlátlan időre szól, még nem gondolkoztam arról, hogy ezután mit csinálnék szívesen... Mert szeretem a jelenlegi munkámat.

Milyen újságokat olvas? Csak "szakmaiakat", semmi Cosmo vagy ilyesmi? (kkklio)

Dunavölgyi Mária: Mindennap átnézek négy napilapot, de a hétvégén nagyon szívesen olvasom az ún. női lapokat, mint például a Cosmo vagy a Shape, de említhetnék mást is.

Sokat használja az internetet? Chatelt már ezelőtt valamikor? (kkklio)

Dunavölgyi Mária: Sajnos, az időhiány miatt nem használom annyit, mint szeretném. Igen, már chateltem. Alkatilag ez egy nekem való dolog, azt hiszem... :)

A munkája mellett marad elég ideje a családjára? Vannak gyerekei? (blicces)

Dunavölgyi Mária: Van két kisfiam, akiket persze nagyon szeretek. Az idő nyilván soha nem elég, legalábbis egy anya sosem érzi így. A munkámon kívül töltött időm túlnyomó többségét családi körben, a gyerekekkel töltöm.

Mi a legfontosabb Önnek? Szakmailag és a magánéletben? (freeee)

Dunavölgyi Mária: Talán szentimentálisnak tűnik, de teljesen komolyan gondolom, hogy a harmónia az élet minden területén.

(Üzleti Negyed)