Saleh Tayseer: "Ilyen egyszerű az iszlám"

Vágólapra másolva!
A Mohamed prófétáról megjelent karikatúrák azért sértik annyira a muszlimokat, mert ők még a saját életüknél is jobban szeretik és becsülik Allahot és prófétáit - mondta az [origo] Vendégszobájában Saleh Tayseer, a magyarországi Iszlám Egyház elnöke. A doktor beszélt még az iraki helyzetről, bevezetést adott az iszlámba, ami szerinte nagyon is egyszerű és igazi szabadságot ad, illetve sokat emlegette a prófétát - béke legyen vele.
Vágólapra másolva!

Köszöntöm a chatelőket, a nevem Saleh Tayseer, az Iszlám Egyház elnöke vagyok, és bármilyen, nem csak az iszlámmal kapcsolatos kérdésben állok rendelkezésükre.

- Ön szerint mi lehet annak az oka, hogy a Hamász és Irán feltett szándéka a törvényesen létrejött és legitim Izrael felszámolása? [Nandusz]

- Nem Izrael felszámolása, hanem a palesztin kérdés igazságos megoldása. A dologhoz hozzátartozik a törvényesség, az ENSZ 181. határozata szerint nem csak Izraelt kell létrehozni, hanem a palesztin államot is, de míg az egyik állam már létezik, a másik még mindig keresi ennek a lehetőségét. Az iráni-izraeli konfliktusnak más az indítéka, pl. az iráni atomprogram elleni kampányt a háttérből mozgató izraeli hatalom.

- A vallás mostani értelme, hogy az emberek halomra gyilkolják egymást, mert nem egyezik a nézetük? [szolnoki@]

- Nem a vallások diktálják a gyilkosságot, az emberekben rejlő gonoszság buzdítja őket gyilkosságra. Egyik vallás alaptanítása sem tartalmaz ilyet, se a zsidó, se a keresztény, pláne nem az iszlám. A próféta - béke legyen vele -, Mohamed megtanított minket, hogy a hatalmas Allah arra int, előbb pusztul el a Föld és az Ég, mint hogy egy hívő embert meggyilkolunk. Maga szerint nem igazságos az isten? A háttérben a gonosz áll, nem a vallás.

- Sokan követik Magyarországon ezt a vallást? [ZSóFI!!!love]

Kb. 10-20 ezren vallják az iszlámot mint választott vallásukat, de kb. 5 ezren tartják be.

- Beszélne nekünk pár szót az iszlám vallásról, mert van, aki nem tudja, hogy kik tartoznak oda... [M E G A T R O N.]

- Az iszlám nem egy népcsoportot, hanem egy folyamatot jelent, az iszlám szó azt jelenti, alávetettség, engedelmesség az istennek. Az az ember, aki érvényesíti az isteni akaratot saját akarata fölött, az a muszlim ember, bőre színétől, hovatartozásától, születési helyétől függetlenül.

Az iszlám alappillére megismerni az egyetlen, jogosan imádott istent, kinek neve Allah és a feléje vezető utat, amit a próféta - béke legyen vele -, Mohamed megmutatott. A hit alappillérei az ima ötszöri gyakorlása minden nap, évente egy hónap, a böjti hónap betartása, az alamizsna adása a szegényeknek a gazdagok akaratából, és ha valaki megteheti, akkor zarándoklat Mekkába élete során egyszer. Ilyen egyszerű az iszlám vallás. Meg lehet tartani.

- Megkérdezném öntől, mi folyik a világban? Mi az oka az érthetetlen erőszakhullámnak? [expedition35]

- Az élet lényege a megpróbáltatás. Az isten megtanított minket a Koránban: "áldva legyen, akinek mindenki a kezében van, aki megteremtette az életet és a halált, hogy próbára tesz titeket, ki a legjobban cselekszik". Előbb-utóbb mindenki visszatér az istenhez, és felel a cselekedetéért. Ezzel függ össze a feltámadás, a felelősségre vonás.

Ha valaki engedelmeskedik isten törvényeinek, akkor soha nem lesz belőle gonosz ember, mert az isten a jót akarja midenki számára. De ha valaki a gonosznak (ördög, sátán) engedelmeskedik, akkor a másik utat választja, és erőszakos lesz belőle. Ha mindenki követi vallásának alaptanítását, sose lesz gonoszság, sose lesz erőszak ezen a világon.

- Ön szerint a muszlimok helyzete hazánkban jó vagy rossz? [ramstein..]

- Egy hívő embernek sose volt könnyű az élete. Nézzük meg a megbecsült prófétát, mindnyájan az ő életvitelét követjük. Azok az emberek, akik követték őt, részesültek a szenvedésben. A cél a paradicsomba kerülni, minden hívőnek. Ennek ára van. Égniük kell és fényt kell kibocsátaniuk magukból, hogy az utat mutassák a többieknek. Reméljük, hogy azt az utat követjük, ezen igyekszünk.

- Ön mióta tartozik az iszlám valláshoz? Kell valami szertartáson részt venni, hogy valaki iszlám legyen? [M E G A T R O N.]

- Én muszlimnak születtem. Bár sajnos csak az elmúlt 8 évben kezdtem betartani az iszlám vallást, olyan boldogságot érzek, amit szeretnék a többiekkel megosztani. Az iszlám igazi szabadságot ad, nem egy földrésznek, nem egy zászlónak, nem egy nemzetnek, hanem istennek kell alávetni magadat, így érezhetjük lelkünk igazi szabadságát. Az iszlám a közvetlen kapcsolat az isten és a teremtmény között. Nincs köztük közvetítő vagy közbenjáró vagy bárki. Ismerd el az egyetlen létező Allahot, emeld a kezeid hozzá, és ő jobban közelít hozzád. Kérdezd meg egy muszlim embertől a többi lépést. Evés közben jön meg az étvágy.

- Hogy viszonyul az iszlám a lélekvándorláshoz? [zsanika6]

- Egy emberhez tartozik egy lélek, és ez fog egyesülni az ítélet napján újból a testtel. Ha több testhez tartozik több lélek, akkor egy kicsit az igazságszolgáltatáshoz hasonlít majd az ítélet napja. Isten bocsásson meg nekem, nem akartam viccelni. De az iszlám megtanít minket, hogy egy lélek nem fog felelni egy másik lélekért. Cselekedeteinkben él az igazság.