ok.hu
Katalógus


médiasztárok


magyar együttesek


Kispál és a Borz


politikusok


magyar énekesek


Dopeman


magyar színészek


sportolók


Linkek


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Varnus Xavér


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Hamecz István: "Kamatemelés kell"
2008. március 18., kedd, 6:06|Utolsó módosítás: 2008. április 8., kedd, 15:39

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Nincsenek nagy veszélyben a devizahitelesek, de a jenhitel valóban kockázatosabb, mint a frankalapú - mondta a Vendégszobában az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank volt ügyvezető igazgatója. Hamecz Istvánt a közelmúltbeli sáveltörlésről is kérdezték olvasóink, de beszélt arról is, hogy miért volt szerinte jó döntés kivonni a forgalomból az egy- és kétforintosokat, és hosszasan fejtegette, jó-e nekünk, ha a nyugdíjpénztáraink részvényekbe fektetnek.


1/3. oldal >>

Fotó: Szabó Pál [origo]
"Rájöttek, sokat már nem veszthetnek"
üzleti etika
Etikus üzlet, tisztességes piaci magatartás, CSR magyarul... az első magyar portál a társadalmi felelősségvállalásról.
Olvassa Ön is!
Ajánlat
A gazdaság további hírei
Ajánlat
Pénzügyi chatek

Sziasztok, Hamecz István vagyok, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója és amatőr monetáris politikai szakértő. :)

Ön szerint változott az MNB célja, mióta eljött onnan? [este-reggel]
- Nem. Úgy látom, hogy miközben a kommunikáció legalábbis stílusában változott, tartalmilag a politika célja ugyanaz. Ebben az értelemben az elmúlt hat hónap eseményei amúgy is elég kijózanítóak lettek volna.

Mit szól ahhoz, hogy a sáveltörlés csak pillanatokig erősítette a forintot? [sávozas]
- Nem lepett meg, hiszen a forint rövid távú alakulását számos technikai és nemzetközi tényező befolyásolja. Valójában a döntés egy hosszabb távú stratégiai lépés volt, és a forint rövid távú alakulásának nincs jelentősége.

A kormány ellenállása miért szűnhetett meg a sáveltörléssel kapcsolatban? [sávozas]
- Rájöttek, hogy sokat már nem veszthetnek vele a mai tőkepiaci környezetben, és talán nyerhetnek vele valamit, ha az ország gazdaságpolitikai hitelessége növekszik.

Ön szerint milyen kamatdöntés lenne helyes a következő ülésen? [sávozas]
- Emelés. Azt gondolom, hogy az MNB tavaly nyár óta már így is késésben van, és néhány 25 vagy 50 bázispontos lépésre mindenképpen szükség van. Amennyiben a következő hónapok azt mutatják, hogy az infláció valóban azon a pályán alakul, amit most az MNB előrejelzett, úgy a második félév végétől akár a kamatcsökkentés is megindulhat. A jelenlegi előrejelzések alapján ez az optimális kamatpálya, nem érdemes ennek az első szakaszát "elsunnyogni", mivel az infláció esetleges meglepetései esetén egy még rosszabb helyzetből kellene nekilátni a probléma megoldásának. Ráadásul a piac ezt is várja az MNB-től - egy meglepetést okozó döntés komoly hitelességvesztéshez és ennek következtében pénzpiaci zavarokhoz vezethet.

Egyszer olvastam az újságban, amikor a forint épp erősödőben volt, hogy ha tovább erősödik, az MNB-nek közbe kell lépnie. Miért? [Jason Krueger]
- A forint túlságos erősödése akkor lenne probléma, ha ennek következtében az infláció a megcélzott szintjénél lényegesen alacsonyabb lenne, miközben az erős forint feleslegesen nehezítené a vállalatok életét. Sajnos mostanában nem ilyen típusú problémával küzdünk.

Miben tartja itthon a pénzét, forintban vagy euróban? Melyik éri meg jobban? [Skájvolker 22]
- A múltam miatt az elmúlt több mint tíz évben csak forintban denominált megtakarításokkal rendelkeztem. Ma sok külföldi részvénybe fektető alapom is van, de ezek általában forintra visszafedezett alapok, így ezekkel nem a forintkockázatot akarom csökkenteni, hanem a külső piaci hozamokból szeretnék részesedni.

Mit szól ahhoz, hogy kivonták a forgalomból az 1és a 2 forintosokat? [mérike 34]
- Az MNB-ben évek óta vitatkoztunk ezen a kérdésen. Én amellett az álláspont mellett kardoskodtam mindig is, hogy vonjuk ki ezeket a forgalomból. Az elemzések ugyanis azt mutatták, hogy miközben ennek a lépésnek minimális az inflációs hatása, közben az adófizetők számára milliárdos megtakarítások érhetőek így el. Ez azért van így, mert a kibocsátott 1 és 2 forintosok több mint 90 százaléka minden évben kicsapódik a forgalomból, és ezeknek az érméknek az előállítási költsége darabonként 5 forint felett van.

Lesz recesszió Amerikában? [sávozas]
- Úgy tűnik, hogy már van, de erről hivatalosan 6-9 hónap múlva fogunk értesülni, mert az a bizottság, amely az amerikai recesszió tényét rögzíti, az adatok bizonytalansága miatt ennyit szokott késni.

Mit gondol, az amerikaihoz hasonlóan, lehet magyar hitelválság? Gondolok itt az autó-, lakás- és fogyasztási hitelekre... [!pasi30]
- A magyar lakosság eladósodottsága sokkal kisebb, mint az amerikaié, így ezeknek a hiteleknek a minősége is sokkal jobb, mint azoké. Ezek alapján egy hazai hitelválság kialakulása ma még nem tűnik valószínűnek: sem az ingatlanpiacon, sem máshol nem tapasztalunk hazánkban buborékszerű áralakulást.


1/3 következő oldal >>

1. Hamecz István: "Kamatemelés kell"

2. OTP, bankok, hitelek

3. Tőzsde, brókercégek, magánnyugdíjpénztárakKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor