Hobo: 40 éve nem változtam semmit

Vágólapra másolva!
Már harminc éve annak, hogy jelen van a magyar rockzenében a Hobo Blues Band. Az eseményt nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepli meg az együttes, de Földes László, vagyis Hobo emellett más projekteken is dolgozik, mint azt a Vendégszobában is elmondta az olvasók kérdéseire.
Vágólapra másolva!

Bár ez nem az én kifejezési formám, de tisztelettel üdvözlök mindenkit!

Honnan jött a Hobo név? [AIDS az égbol]
- Jack London amerikai írónak van egy 2000 vagány című novellája, amely a csavargók, azaz a hobók hadseregéről szól. Ez az írás megragadta a fantáziámat, mindenkinek beszéltem róla, és így a '60-as évek elején rámragasztották a Hobo nevet.

Mi a végzettséged? [AIDS az égbol]
- Történelemtanár voltam, egyetemi diplomával.

Én Veszprémbe jártam az Ipariba (régi vegyi). Igaz, hogy te is ott érettségiztél? [cantona]
- Igen.

Hogy kezdtél el énekelni, fellépni stb.? [!pasi30]
- Egy barátom, a Kex együttes énekese a koncertjein felhívott énekelni. Így kezdtem 1969-ben.

Baksa Soósról van hír mostanában? [Shahrad]
- Sok éve nem hallottam róla semmit.

Voltak más céljaid az életben az éneklésen kívül? [mucus24]
- Az éneklés nem volt az életcélom, és a csavargáson kívül más célom nem is volt.

25 éve igazi lázadó nemzedéki ikon voltál, maradt még valami ebből, vagy már lecsillapodtál? [csúklik]
- Nem vagyok tisztában azzal, hogy másoknak mit jelentek, vagy mit jelent másoknak a zene, amit játszom. Nem is vizsgálom ezt. Úgy gondolom, hogy 40 éve nem változtam semmit.

Egyik ismert zenész nyilatkozta, hogy nem szeretne 50 évesen a színpadon bohóckodni. (Azóta 50 éves lett és mégis ott van.) Mit gondol Ön? [Délibáb35]
- Bohóckodni 63 éves koromban is nagyon jó, ha az ember tudja magáról, hogy nem félisten, hanem csak egy öregedő ripacs. Sok örömet találhat a zenében, a tréfákban és az emberekkel való találkozásban. Ez nem rossz ajándék egy út végén. Aki a zenészséget bohócságnak tartja, nem érti az egészet, és magára vessen.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A dalt és a szöveget is magadnak írod, vagy ez csapatmunka? [!pasi30]
- Sajnos csak a szöveget tudom megírni, a zenét mindig mások írták és írják.

Van olyan dalod, amit kicsit más érzéssel énekelsz, ami jobban a szívedhez nőtt, vagy nem teszel különbséget a dalok között? [AdamJunior]
- Sok dal van, amit szívesen játszok, és sok, amit nem játszok egyáltalán. Ez azért van így, mert sok olyan dal van, amely csak a stúdióban él meg, a színpadon nem.

Voltam Pesten Hobó koncerten, de sajnos elmaradt, ezért ígérd meg, hogy hamarosan lejössz Pécsre, és bepótolod, mert nagyon szeretnék már egy jót bulizni veletek. [kicsit_Bolond]
- Ősztől havonta lesznek előadóestjeim Pécsett, és karácsony előtt lesz egy HBB koncert is, szeretettel várjuk!

Milyen volt Zentán, Vajdaságban szerepelni most júliusban? Én is ott voltam a közönség közt. [V mint Viktor!]
- A technikai körülmények nagyon nehezek voltak, a József Attila-estet alig lehetett megtartani. Ám a közönség fogadtatása mind a koncerten, mind az előadóesten nagyszerű volt, és ez gyógyír a sebre.

A nemrég megrendezett/elmaradt OneFest egyik jelentős fellépője lett volna. A történtek után szívesen szerepelne még Felvidéken? Illetve egyáltalán megjelent akkor a helyszínen? [Amitisz]
- Mivel előzetesen informáltak arról, hogy a főszervező nem fog fizetni, és másokat már addig sem fizetett ki, nem mentünk oda. Szerencsének mondható, hiszen én elég indulatos ember vagyok. De a történtek nem zárják ki bármilyen felvidéki szereplés lehetőségét.

Ha ilyen indulatos természet vagy, gondolom, vannak haragosaid. A régiek közül kivel nem tartod a kapcsolatot? [kopaszcica]
- Tudomásom szerint csak egyetlen ellenségem van, akivel nem is játszom együtt. Régi kollégáim közül a legtöbbel jó barátságban vagyok, és egyiktől sem tartom magam távol.