146. Szász Dóra - Olomouc

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Olomoucból válaszol Szász Dóra.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Szeptember közepén érkeztem meg Olomoucba. Jelenleg az olomouci Palacký Egyetemen tanulok, egy szemeszter erejéig. Ez Csehország második legrégebbi egyeteme a prágai után, 1573-ban alapították. Egy CEEPUS (Central-European Exchange Program for University Studies) ösztöndíj-programon keresztül kerültem ide. A program az Erasmushoz hasonlóan diákok külföldi egyetemeken való tanulmányait támogatja, csak kifejezetten a közép-európai régióban.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Olomouc Csehország közép-keleti részén, Brnótól északkeletre fekszik, a morva területen. Történelemórákról lehet ismerős (olmützi csata, olmützi alkotmány). Morvaország egyik legfontosabb városa, 100 000 lakosa van. A lakosok egyötöde az egyetem tanulója, egy igazi nyüzsgő diákváros. Néha az utcán sétálva az az érzésem, hogy csak diákok és idősek laknak itt. Az utcák, terek, épületek tiszták, karban vannak tartva, fel vannak újítva. Sehol egy graffiti, vagy szemét az utcákon. Nagyon tetszik a város "mindenki ismer mindenkit" hangulata, még csak három hónapja vagyok itt, de mindig találkozom ismerőssel az utcán, villamoson. Úgy vettem észre, hogy a csehek az uniós támogatások elnyerésében is élen járnak; például a város új Škoda villamosait mind uniós pénzből finanszírozták.

Mi hiányzik Magyarországról?
Budapest. Nem csak a család és barátok miatt, hanem a nyüzsgés, a kávéházak hangulata, a kilátás a kettes villamosról,és főleg a pesti éjszaka, ami semmihez nem hasonlítható.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A kedves, kisvárosi atmoszféra, a nagy sörözések, az itteni barátaim és az, hogy bárhova oda tudok érni maximum 15 perc alatt.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal összehasonlítható az otthonival, mégis úgy tűnik, hogy az emberek kiegyensúlyozottabbak, mint itt Magyarországon. Kevésbé depresszív az ország hangulata. Elég sok párhuzamot fedeztem fel a két ország és nép között, különösen érdekes, hogy mennyire hasonlítanak Prága egyes részei Budapestre, mégis ott jóval több a turista, és gyönyörűen fel van újítva a város. Bár ez a kettő nyílván összefügg.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A városközpontban 10 korona egy órára a parkolás (100 forint). Az első számú közlekedési eszköz a villamos, a városnak nagyon jól kiépített villamoshálózata van, egy jegy, ami egy óráig érvényes 10 korona (100 forint), a mozijegy 100 korona körül van (1000 forint), a kávé 2-300 forint. Sör nagyon sokféle van, egy korsó általában 20-25 korona (200-250 forint), bár hallottam már olyan helyről, ahol 15 koronáért (150 forint) lehet kapni egy korsó sört.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
130 000 forinttól kezdődik egy kétszobás lakás bérlete a központban, bár Olomouc nem nagy, de itt is a főtéren és az arról nyíló utcákban kerül a legtöbbe egy lakás bérleti díja.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az ösztöndíjam nem túl sok, ezért félretenni sajnos nem tudok belőle. Inkább a karácsonyra és a hazajövetelre spórolok már, ugyanis Budapest drágább, mint Olomouc.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, hollandul tanulok, világot látok, más kultúrákat, nyelveket ismerek meg, és ez az, amit mindig is szerettem volna csinálni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Én itt kizárólag diákok között mozgok, töltöm a mindennapjaimat, ezért nehéz általánosítanom. Nem látok nagy különbséget a mindennapok hangulatában a két ország között; itt is gyakori beszédtéma a politika. Talán kevésbé stresszesek és nyugodtabbak az emberek, de ez adódhat a kisvárosi jellegből is. Illetve feltűnően szabálykövetőek a csehek. Az autók kivétel nélkül megállnak a zebra előtt, a villamosok mindig idejében jönnek, mindig mindenki lyukaszt, vasárnap este, egy megállóra is, és kivétel nélkül átadják az időseknek a helyet. Még egy érdekesség: a cseh fiatalok nem "puszizkodnak", nem üdvözik egymást így a fiatalok, még a lányok se.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Minden alkalommal, ha valamit vásárolok, tartok tőle, hogy hozzám szólnak csehül. Hetente kétszer járok cseh nyelvtanfolyamra a többi külföldi diákkal, de mivel szláv nyelvet még soha nem tanultam, nagyon nehéznek és idegennek érzem, az igazat megvallva nem is tanulok sokat. Kezdem átérezni a Magyarországon élő külföldiek helyzetének nehézségét. Persze az alapokat (jó napot, köszönöm stb.) már elsajátítottam, és néha ez elég ahhoz, hogy ne vegyék észre, nem vagyok idevalósi. Reménykedem benne, hogy még vissza fogok jönni ide, nagyon sok kedves, "jó fej" embert ismertem itt meg, nagyon segítőkészek és nyitottak a csehek, elsősorban a fiatalok.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Mivel a csehek is december 21-től lépnek be a schengeni övezetbe, ez egy gyakori beszédtéma, ebből kifolyólag az euró bevezetésének kérdése is sokszor szóba kerül. Továbbá a közelgő karácsony, és ennek kapcsán a főtéri karácsonyi vásár az első számú beszédtéma. Diákok között az örök sláger, hogy ki hova megy, hol volt este szórakozni.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Prágában tegnap a Sparta futballstadionjában az orosz Szpartak Moszkva-rajongók verekedést provokáltak a hazaiakkal szemben.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nagy nemzeti sport a jéghoki, illetve a foci. A legnagyobb azonban a sörözés. Egy kisváros méretéhez képest megdöbbentően sok söröző van, a népszerűbb helyeken nemegyszer hétköznap este is telt ház van. Nem csak a diákok járnak kocsmázni a barátaikkal esténként, az idősebb korosztály is, kikapcsolódásként esténként, sorozatnézés helyett. Egy tipikus cseh kocsma persze máshogy néz ki, mint egy magyar kocsma, talán az ír pubokhoz tudnám inkább hasonlítani.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Nehéz lenne pontos számot mondani, természetesen az összes kocsma, szórakozóhely nyitva van szombat esténként, ám a nagy bulik inkább szerda este vannak. Sok diák ugyanis hazautazik már csütörtök este, a város kicsit kiürül hétvégenként. A város méretéhez képest meglepően sok lehetőség van.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem, a nehezedő körülmények ellenére Magyarországon szeretnék gyereket nevelni, talán egy hasonló kisvárosban, mint Olomouc. Szeretném, ha gyermekeim is világot látnának, de mindig visszatérnének Magyarországra.

<