147. Vágó Gyöngyi - Esk, Ausztrália

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma az ausztráliai Eskről mesél Vágó Gyöngyi.
Vágólapra másolva!

Mióta és hogyan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2003 januárjában utaztam először Ausztráliába, egy Brisbane-hez közeli kisvárosba. A párom külföldön, Ausztráliában kapott munkát mint ejtőernyős oktató. Miután elutazott, eldöntöttem, hogy lesz, ami lesz, én is nekivágok, amilyen hamar lehetséges. Néhány hónap alatt elintéződött a vízumunk, és az akkor hatéves gyermekemmel nekivágtunk a nagyvilágnak. Akkor még nem beszéltem az angol nyelvet egyáltalán, nem jártam még nemzetközi repülőtéren, és repülőgépen sem ültem korábban. Így indultunk el, és utólag azt hiszem, a céltudatosság vezetett célhoz végül is bennünket. Egyszerűen hittem benne, hogy sikerül. Biztonságban átrepültük a fél világot, és 22 óra repülés után ausztrál földre értünk.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ausztrália hatalmas ország, és alig laknak benne. Mindössze 18 millió ember él itt, ezen a kontinensen. Az egyik leggyönyörűbb ország, változatos éghajlatával egyedülálló állat-, és növényvilágával, tájaival. Én és a családom Ausztrália keleti részén élünk Queensland államban, egy Brisbane-hez 110 km-re levő kisvárosban. Azt hiszem, sok mindenben jobb az, amit elmondhatok az országról, az itteni emberekről. Minden sokkal nyugodtabb, az emberek nem idegeskednek, a mindennapi élet kiszámítható és kiegyensúlyozott mindenki számára. Munkát könnyű találni, és a tanult, jól képzett szakembereket nagyon jól megfizetik, mert elég kevés van belőlük errefelé. Az ausztrálok általában nem szeretnek tovább tanulni felsőbb foknál, mert a fiatalok nagy része úgy gondolkodik, hogy mielőbb megpróbál munkát szerezni, és ezáltal saját jövedelemből megélni. A 18-20 éves korosztály nagy része önállóan él, bérelt lakásban, a szülőktől függetlenül. Az emberek nagyon barátságosak és pozitívak mindenkivel szemben, legyen az külföldi vagy ausztrál, rendkívül segítőkészek.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányolom a magyar kenyeret, a tavaszi első virágokat és a fehér karácsonyt.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Hiányozna az "ausztrál spirit", a vörös föld, az eukaliptuszfa illata, az óceán látványa, az állatok, sok minden.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?

Az életszínvonal összehasonlíthatatlanul jobb, az átlag ember számára is. Kényelmesen ki lehet jönni a heti keresetből. Gyűjteni és anyagilag gyarapodni is lehet úgy, hogy még kirándulásra is marad pénz. Nincsenek akkora társadalmi különbségek a gazdagok és a szegények között. Az emberek sokkal nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet élhetnek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, egy buszjegy, egy mozijegy, egy kávé?
A parkolás díja változó, attól függ, hol parkol az ember. Általában áruházi parkolóházakban parkolunk, ami ingyenes. Utcai automatákba 2 ausztrál dollárt (302 forint) dobva maradhatunk egy órát. Brisbane belvárosában ez nyilván többe kerül 8 és 15 dollár körül (1200-2250 forint). Buszjegy? A tömegközlekedés nem éppen közkedvelt errefelé. Általában az emberek nagy többsége a saját autóján közlekedik, a nagy távolságok miatt. Ahol én élek, ott nincs buszközlekedés, csak személyautóval járnak az emberek. A mozijegy 18 dollár (2700 forint) körül, a kávé általában 3-4 dollár (450-600 forint), a benzin: 1,3 dollár jelenleg, ami 195 forint/liter árban van.

A jövedelemből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Egy évvel ezelőtt vásároltunk saját házat, és jelenleg a bankkölcsön elég sokat elvisz, ezenkívül fizetem az új autóm törlesztőrészletét is. De még így is tudok félretenni, hetente 200 dollárt (30 000 forint). Jut kirándulásra és szórakozásra is.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Cukrászként dolgozom, és tulajdonképpen szeretem csinálni. Később szeretnék egy saját kis üzletet nyitni. Jelenleg tortadekoratőrként dolgozom, és kifejezetten különleges, alkalmi tortákat csinálok, ami itt nagyon népszerű. A munkám változatos, és boldoggá teszi az embereket, így én is boldog vagyok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok kiszámíthatóságának köszönhetően mindenképpen nyugodtabb, nem stresszes. Az emberek mosolyognak, az alaphangulatuk vidám és felhőtlen.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Igazából azt hiszem, nincs mitől tartanom. Remélem, hogy a későbbiekben is, az eddigiekhez hasonlóan, eredményesen haladunk előre a családommal, és építhetjük a jövőnket úgy, ahogyan szeretnénk.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Nemrég voltak a választások, és új kormányfője van az országnak, sok-sok év után. Most az ezt követő változásokról beszélnek az emberek leginkább. Persze drasztikus változásokra nem kell számítani, két dolog foglalkoztatja az embereket ez ügyben: az egyik a dolgozók jogainak erőteljesebb érvényesítése. Például kötelezik a munkáltatót, hogy szombati napra másfélszeres, vasárnapra dupla bért fizessen a dolgozóknak. A másik a hitelkamat stabilizálása. Az utóbbi egy évben négy alkalommal emeltek a banki hitelkamatot.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Elhunyt tüdőbetegségben Bernie Banton, aki az azbesztanyagok felhasználása ellen kampányolt éveken át. Az állam saját halottjának tekinti. A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Errefele a gyaloglás sporttevékenységnek felel meg, mivel mindenki kocsival jár, és a napon nemigen szeretnek sétálgatni az emberek. A kora reggeli frissítő, gyors séta közkedvelt fiatalok és idősek körében egyaránt. Ezenkívül hétvégén sokan látogatnak el az óceánpartra, vagy bevásárlóközpontban töltik el az időt. Én, ha tehetem, az óceánpartot részesítem előnyben.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt ebben a kisvarosban, ahol élek, nem sok szórakozási lehetőség van. Leginkább pubokba mennek az emberek, vagy a közeli nagyvarosba plázába, moziba. Én is a közeli pubba szoktam menni a családommal, ahol egy jó vacsora után biliárdozással múlatjuk az időt.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, nagyon szeretném. Igazából már most megalapoztam a lányom jövőjét. Később, ha megkapjuk az ausztrál állampolgárságot, a magyar állampolgárság megtartása mellett eldöntheti, hol kíván élni, ha felnőtt lesz. Jelenleg magyar és angol nyelven beszél folyékonyan, és indonéz nyelvet tanul. Szerintem ez is egy valódi kincs lehet a kezében, ha felnőttként pályát választ.