Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

bazális ganglionok
Az agyféltekék mélyébe szorult, magokba rendeződött szürkeállomány (idegsejtcsoportok). Elsősorban a mozgás koordinációban játszanak meghatározó szerepet.

bolus
Egy adagban, egyszerre beadott gyógyszerforma.

dopamin
Az idegsejtek közötti kommunikációt szolgáló kémiai átvivő anyag. Az idegsejtek egy aminosavból, a tirozinból állítják elő, és a végkészülékben szabadítják fel. A dopamint tartalmazó idegsejtek az agy széles területeit látják el beidegzéssel, így egy idegsejtcsoport az agy összaktivitását, tónusát képes beállítani. A végkészülékből felszabadult dopamin nemszinaptikus transzmisszióval terjed a sejtek közötti térben, és rádióhullámszerűen számos más sejt aktivitását képes befolyásolni a specifikus jelfogóin, a dopaminreceptorokon (ilyenek az ún. D2 receptorok is) való megkötődést követően.

elektromos ingerlésre létrejövő idegi válasz
Az idegszövetbe elektromos áramot vezetve a sejtek membránjának két oldala között fennálló ionegyensúly felbomlik, és pozitív töltések áramlanak a sejt belsejébe. Ez idegi impulzusok képződéséhez, ami pedig kémiai ingerületátvivő anyagok felszabadulásához vezet.

gamma-aminovajsav (GABA)
Gátló hatású, szinapszisokban felszabaduló kémiai ingerületátvivő anyag.

glutaminsav (Glu)
Serkentő hatású, szinapszisokban felszabaduló kémiai ingerületátvivő anyag.

homloklebeny-kéreg
A magasabb agyi funkciókat ellátó agykéreg egyik funkcionális szempontból elkülönülő része.

ideghálózat
Egy adott funkciót végző idegsejtcsoport szinaptikus és nemszinaptikus kapcsolatainak összessége. A sejtekre érkező gátló és serkentő aktivitásmintázatok szabják meg a hálózat működését.

idegpálya
Két agyi struktúra között a kapcsolatot az egyik struktúra idegsejtjeiből kiinduló nyúlványok teremtik meg, amelyek elérik a másik struktúra sejtjeit, és azok működését befolyásolják. Ezek a nyúlványok az agy metszetein sokszor szemmel elkülöníthető egységeket, idegpályákat hoznak létre.

kémiai ingerületátvivő anyagok
Az idegsejtek az egymás közötti információcserét kémiai anyagok kibocsátásával, illetve érzékelésével bonyolítják le. Számos ilyen kémiai ingerületátvivő anyagot ismerünk, nagyobb csoportjaik a szinapszisokban felszabaduló gátló és serkentő aminosav-származékok, a nemszinaptikus rendszerben ható monoaminok, az idegi peptidek, és az acetilkolin.

kat
A természetben, a khat nevű növény [(Catha edulis (Észak-Afrika, Jemen)] leveleiben található stimuláns. Pszichoaktív hatású anyagai a cathinone, illetve ennek egy enyhébb formája a cathine, amelyek kémiailag az amfetaminhoz hasonlítanak.


KIR-depresszáns
A központi idegrendszer (KIR) működését gátló anyag.

limbikus rendszer
Az agyban a legősibb agykérgi mechanizmusok színtereként szolgáló struktúrák, idegsejtcsoportok összessége. Ide tartozik a nucleus accumbens, az amygdala, a cingulum, a septum pellucidum és összeköttetéseik. Az alacsonyabb rendű gerincesekben a rendszer elsősorban a szaglás szolgálatában áll. Az emberben is legfontosabb bemenő információi a szaglás és a bőrkontaktus (pl. az újszülött magzat tapadása anyjához). A nemi hormonális funkciók magasabb rendű vezérlése is ezekhez az agyterületekhez köthető.

mesocortico
Köztiagy. Egy ősibb agyi terület és a magasabb agyműködéseket végző agykéreg közötti összeköttetés.

nazális terület
A szaglással kapcsolatban lévő agyterület.

opiátok
Az ópiumban található morfinnal rokon vegyületek közös neve, amelyek ugyanahhoz a receptorcsaládhoz, az opiátreceptorokhoz kötődnek.

Positron Emission Tomography (PET)
Nem invazív, a betegeket nem veszélyeztető vizsgálóeljárás, amely az élő emberi agyat képes "szeletekben" letapogatni, és ezekből egy 3 dimenziós képet összerakni. Amennyiben bizonyos működésekre specifikus izotópot adnak a beteg szervezetébe, ez kirajzolja az éppen aktív agyi struktúrákat.

szinaptikus és nemszinaptikus kapcsolat
Az idegsejtek közötti kapcsolatok meghatározó formái. A szinaptikus kapcsolat lényege, hogy a két idegsejt egymáshoz pontszerűen kapcsolt, egy igen specializált, több száz különböző fehérjét tartalmazó összeköttetés, a szinapszis révén. Az ingerületátvivő anyagok ebben a szűk résben szabadulnak fel, és igen gyorsan hatnak. A nemszinaptikus jelátvitel során a sejtek nem kapcsoltak, egy sejtből felszabaduló átvivő anyag a sejtek közötti térben lassabban terjedve ér el nagy számú célsejtcsoportot.

ventrális tegmentális área
Az agytörzs egyik részének, a hídnak a negyedik agykamrához közel eső területe, amely dopamintartalmú idegsejtcsoportokat tartalmaz. Ezek a sejtek az agy távoli részeibe is eljuttatják üzeneteiket igen hosszú nyúlványrendszerük, a dopaminerg pályák révén.

mű-receptorok
Az opiátok és az endorfinok speciális jelfogói, amelyek nemcsak az agyban, hanem számos perifériás szövetben is megtalálhatóak. Közelükben nagy mennyiségben szabadulnak fel idegvégkészülékekből endogén opioid peptidek is, amelyek ezekhez a jelfogókhoz kötődnek, és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki.