Montoya a NASCAR-ban folytatja

Vágólapra másolva!
A McLaren kolumbiai versenyzője, Juan Pablo Montoya az év végén elhagyja a Forma-1 száguldó cirkuszát, és a 2007-es idényt az amerikai NASCAR szériában kezdi majd meg a Chip Ganassi Racing istállónál.
Vágólapra másolva!

Juan Pablo Montoya jövője már hónapok óta központi téma a Forma-1-ben, hiszen egyesek szerint a kolumbiai versenyzőnek igencsak kifelé lóg a lába a királykategóriából. A híreszteléseknek úgy tűnik volt alapja, hiszen Montoya aláírt a jövő évre a Chip Ganassi Racing istállóhoz.

A McLaren jelenlegi versenyzője tehát a 2007-es idényben az amerikai Nextel Cup szériában folytatja pályafutását. Montoya remek kapcsolatot ápol a Ganassi Racinggel, hiszen 1999-ben velük lett CART bajnok, míg 2000-ben az ő segítségükkel nyerte meg a híres Indy 500 mérföldes versenyt.

A Ganassi istálló vezetősége korábban már megerősítette, szívesen alkalmaznák a kolumbiait, ám leginkább arra lehetett gondolni, hogy az IRL szériába próbálják meg beprotezsálni.

Azonban a kolumbiai versenyzőhöz közel álló források megerősítették, hogy Montoya és egykori csapata között a NASCAR szériában való indulásról folyik az egyezkedés, amit az is alátámaszt, hogy a gárda gőzerővel keresi Casey Mears helyettesét.

Bár Montoya soha nem versenyzett a NASCAR-ban, három évvel ezelőtt bepillantást nyert az Amerikában hatalmas népszerűségnek örvendő szériába, mikor Indianapolisban beült Jeff Gordon mellé. Egyesek szerint olyan mély benyomást tettek rá az ott tapasztaltak, hogy azóta gondolkodik a szériaváltáson.

Montoya hetekkel ezelőtti nyilatkozataiban egyáltalán nem aggódott jövője miatt, ugyanis elmondása szerint rengeteg lehetőség kínálkozik számára, akár a Forma-1-en kívül is.

"Nos, abszolút nyugodt vagyok, ami a jövőmet illeti" - mondta Montoya. "Megnézem, milyen lehetőségeim vannak, és majd meglátjuk, mi történik. Abszolút nem aggódom. Bár semmi sem biztos, elégedett vagyok."

Mikor arról kérdezték, hogyan látja jövőjét a Forma-1-ben, a kolumbiai versenyző a következőket mondta: "Nem tudom. Minden lehetőséget szem előtt tartok, és majd meglátom, mi fog történni."

Ugyan a Ganassi Racing vezetősége nem kívánta kommentálni a Montoya leszerződtetéséről szóló híreket, korábban kijelentette, a lehető leggyorsabb fickót szeretné megszerezni Mears megüresedő helyére.

"A lehető legjobb versenyzőt kell megszerezned, akárki is ő, akárhol is versenyzik" - mondta Ganassi. "Rengeteg csapat kutat versenyzők után. Hogy örülök ennek? Nem. Hogy élvezem ezt a szituációt? Nem, de nem vészes a helyzet. Ez az üzlet része."

Az együléses szériában versenyzők többsége sikertelenül vette az akadályokat a NASCAR-ban.

Az egykori Champ Car bajnok, Jimmy Vasser mindössze csak pár versenyt teljesített a szériában, majd távozott, ahogy azt Paul Tracy is tette, aki később újabb öt évre aláírt az együléses szériában. Michel Jourdain Jr. a Champ Car bajnokságból került a NASCAR-ba, ám ott nem tudott maradandót alkotni.

Az egyetlen kivétel talán az egykori IRL bajnok Tony Stewart, aki két alkalommal is bajnok tudott lenni a Nextel Cup-ban, mely jó jel lehet Montoyának, hiszen mindketten agresszív vezetési stílusukról híresek.

Az elmúlt héten a Forma-1 egykori világbajnoka, Jacques Villeneuve is elhintette, ha az év végén távoznia kell a királykategóriából, valószínűleg a NASCAR-ban folytatja pályafutását.

"Nem is lenne rossz a NASCAR szériában folytatni versenyzői pályafutásom, mert ez a legizgalmasabb bajnokság az Egyesült Államokban, és teljesen különbözik a Forma-1-től" - nyilatkozta Villeneuve a Red Bull magazinjában, a Red Bulletinben. "Semmiképpen sem szeretnék végleg visszavonulni."

"Azonban azt is szem előtt kell tartanom, hogy egy ilyen váltás esetén a családomnak is át kell költöznie Amerikába."