Sebességrekordot állított fel a Honda

Vágólapra másolva!
A Honda ugyan felállította az első hivatalos szárazföldi sebességrekordot egy Forma-1-es autóval, továbbra sem sikerült elérnie célját, a 400 km/h-s sebességhatárt.
Vágólapra másolva!

Alan van der Merwe 220.571 mérföld/órás, azaz 354.975 km/h-s sebességet ért el egy mérföldes távon a Utahban található Bonneville sóstó kiszáradt medencéjében.

Bár a Forma-1-es pályák hosszú egyeneseiben is hatalmas sebességek elérésére képesek a versenygépek, a Honda Bonneville 400 elnevezésű programja minden kritériumnak megfelel, mely egy hivatalos szárazföldi sebességrekord felállításához szükséges.

"Hatalmas előrelépést értünk el a mai nap, hiszen egy új csúcsot állítottunk fel egy Forma-1-es autóval" - mondta van der Merwe. "Az első próbálkozásom előtt kétségeim voltak, mert a talaj nagyon csúszott. Egyszer-kétszer meg is pördültem, de a sóstó medencéjében végül sikerült felállítanunk az új rekordot."

"Ugyan még nem sikerült elérnünk végső célunkat, a 400 km/h-s sebességet, de ez nem is baj, mert legalább mindenki látja, hogy ez nem olyan egyszerű. Ha idejöttünk volna, és azonnal felállítjuk a rekordot, akkor talán mindenki azt gondolta volna, hogy ez egy roppant egyszerű feladat."

"Minden egyes plusz kilométer/óráért rengeteget kell dolgoznunk, és egyelőre még nem értük el a 400-as határt, de minden erőnkkel ezen vagyunk. Azonban már most a mi nevünkhöz fűződik a legnagyobb sebesség, melyet egy Forma-1-es autóval valaha is elértek."

A Forma-1-es versenyen elért legnagyobb sebesség egyébként David Coulthard nevéhez fűződik, aki 1999-ben McLaren típusú versenygépével 361.8 km/h-s sebességet ért el az olaszországi Monzában.

Mika Hakkinen ugyanebben az évben a monzai ringen 251.990 km/h-s átlagsebességgel teljesített egy kört az időmérő edzésen, ami remek teljesítménynek mondható. Ez azonban még mindig elmarad Keke Rosberg 1985-ös rekordjától, aki az edzésen 285.983 km/h-s átlagsebességet ért el Silverstone-ban a Williams-Honda turbóval.