Todt: A Ferrarinak nem kell magyarázkodnia

Vágólapra másolva!
A Ferrari újonnan kinevezett ügyvezető igazgatója, Jean Todt úgy gondolja, csapatának nem kell magyarázkodnia azt követően, hogy csatát vesztett a Renault-val szemben az idei évben.
Vágólapra másolva!

Bár az olasz istálló elég erős lett volna ahhoz, hogy felülmúlja riválisát a világbajnoki címért folytatott küzdelemben, a Japán Nagydíjon történt motorhiba, illetve a szezonzáró Brazil Nagydíj időmérő edzésén fellépett elektronikai probléma keresztülhúzta a nagy múlttal rendelkező gárda számításait.

Annak ellenére, hogy minden erőfeszítésük hiábavaló volt, Todt szerint csapata büszke lehet arra, amit az idei évben elért, különösen azok után, hogy egy gyenge szezonkezdést követően befogta a Renault-t, és világbajnoki esélyessé lépet elő.

"Egyrészről jó, hogy a bajnokságnak vége. Természetesen csalódottak vagyunk, hiszen kilenc futamot nyertünk az idei évben, hetet Michael, kettőt pedig Felipe révén, és még így sem tudtuk bezsebelni a bajnoki címet" - mondta a francia szakember. "Kemény ellenfelünk volt a Renault személyében, és azért kerültek ki győztesként a csatából, mert több pontot szereztek, mint mi."

"Véleményem szerint a Ferrari nagyon erős volt az idei évben, hihetetlen lelkesedés volt a csapaton belül, még soha nem láttam ilyen elszántnak az embereket, akik mindent megtettek a siker elérésének érdekében. A csapaton belüli légkör kimagasló volt" - folytatta Todt. "Volt egy pont, mikor nagyon messze voltunk riválisunktól, ám két versennyel a szezon vége előtt teljesen ledolgoztuk lemaradásunkat."

"Azonban az utolsó két futamon nem voltunk elég megbízhatóak, ami miatt hatalmas árat fizettünk. Mindezek ellenére úgy érzem, nincs mit magyarázkodnunk. Lezártunk, és egyben megkezdtünk egy új fejezetet a Ferrari történetében."

Minden idők legsikeresebb autóversenyzője, Michael Schumacher a Brazil Nagydíjon teljesítette utolsó megmérettetését a Forma-1-ben. A német versenyző helyét a jövő évben a McLarentől távozó Kimi Raikkönen veszi majd át, aki Felipe Massa csapattársa lesz a Ferrarinál.

Az olasz gárda eközben komoly átszervezésbe kezdett, melytől Todt és a vezetőség is a jövőbeli stabilitást reméli.

"Fantasztikus versenyzőink vannak, kiválóak a mérnökeink, a szerelőinkkel sincsenek problémáink, nem vagyunk partnerek híján, tehát Michael visszavonulásával sem omlik össze a csapat" - magyarázta Todt. "Természetesen sajnálom, hogy elhagy minket, még akkor is, ha megértem döntését. Michael nyilvánvalóan másképpen szeretett volna búcsúzni a Forma-1-től, de úgy érzem, bizonyította, milyen kemény harcos."