Kovalainen magabiztosan várja első idényét

Vágólapra másolva!
A három topcsapatnál, a Ferrarinál, a Renault-nál és a McLaren-Mercedesnél 2007-ben az előző évhez képest új pilótapárosok fognak rajthoz állni. Az elmúlt két szezon világbajnokánál, a Renault-nál Heikki Kovalainen próbálhat szerencsét.
Vágólapra másolva!

A finn az immáron kétszeres vb-első Fernando Alonso helyét veszi át, aki a McLarenhez szerződött. Kovalainen újonc lesz ugyan a mezőnyben, de az elmúlt években a teszteken szerzett "némi" Forma-1-es tapasztalatot.

A 25 éves pilótától sokat is várnak mind a csapatnál, és mindenképpen a malmára hajtja a vizet, hogy Giancarlo Fisichella csapattársa lehet. Az olasznak remek képességei vannak ugyan, de annak ellenére, hogy évről-évre vb-címet ígér, igazán sohasem tud a közelébe férkőzni. A rutinos Fisichella vélhetően idén már azzal is beérné, ha legyőzné újdonsült csapattársát.

Kovalainen erről persze hallani sem akar, hiszen a lehető legrövidebb időn belül meg akarja szerezni az elsőszámú pilóta státuszt a francia istállónál. Erre meg is van minden esélye, hiszen az elmúlt évben rengeteget tesztelte (idén az összes pilóta közül a finn tette meg a legtöbb tesztkilométert) a Renault-t, így rengeteg tapasztalata van a csapattal kapcsolatban.

"Az idén már teljes mértékben arra koncentráltam, hogy a lehető legjobban felkészüljek a Forma-1-re. El nem tudtam volna képzelni, hogy valami más szériában versenyezzek"- beszélt elszántságáról Kovalainen.

"Mindig is tudtam, hogy legfeljebb egy évig lehetek tesztpilóta, utána versenyzői állást kell kapnom"- folytatta a finn. "Ezzel a tudattal vágtam bele az előző évbe. Az állóképességemmel és a koncentrációmmal a hosszú tesztek alatt már nem volt probléma, tehát készen állok a versenyzésre is."

Alonso helyére pályázott korábban például Kimi Raikkönen és Mark Webber is, ám Kovalainen egy percig sem érezte, hogy veszélyben lenne a pozíciója: "Egyik oldalt ott volt, hogy a csapatnak biztosan jót tenne, ha nagy nevet igazolna Fernando helyére. Ott voltam viszont én, aki maximálisan alkalmas a feladatra, ráadásul az autót és az egész gárdát is remekül ismerem. Feltételezem végül ezért döntöttek mellettem."

Kovalainen tehát láthatóan magabiztos, de jövőre nem csak a kormány mögött kell megállnia helyét, de a médiának is meg kell felelnie. Ez pedig a finneknek nem mindig sikerül, hiszen például Kimi Raikkönen magánéletén is sokat csámcsog a sajtó, és a jövőre már Ferrarival versenyző klasszis általában nem is túl bőbeszédű.

Kovalainen állítja, ő nem tipikus finn: "Ránk, akik Finnország legészakibb részéről származunk, azt mondják, hogy nyíltabbak és beszédesebbek vagyunk, mint a többi finn.